Ostali sportovi

Biser bh. biciklizma

Biser bh. biciklizma
Biser bh. biciklizma

Dvadesetogodišnja Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine, već nekoliko godina sjajnim rezultatima ispisuje nove stranice istorije ovog sve popularnijeg sporta na našim prostorima.

Mlada Sarajka i članica Kluba brdskog biciklizma "Puls" već godinama bilježi uspjehe, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Višestruka je osvajačica Premijer lige BiH, ali i vlasnica prvih bodova Svjetske biciklističke organizacije za BiH u ženskoj konkurenciji.

"Devetim mjestom na međunarodnoj trci u Vodicama 2013. godine uspjela sam sakupiti 12 UCI bodova. Osim što sam postala jedina žena iz BiH kojoj je to pošlo za rukom, takmičeći se s učesnicima i osvajačima postolja na Svjetskom kupu izborila sam i istorijski plasman na 149. mjesto na svjetskoj biciklističkoj listi. Na to sam izuzetno ponosna, a upravo rezultati iz prošle godine bili su mi dodatni motiv da ove nastavim još bolje", kazala je Tanovićeva.

Tako je ove godine na istom takmičenju u Vodicama osvajanjem sedmog mjesta dodatno popravila utisak, odnosno postigla najbolji rezultat jednog bh. predstavnika na C2 trkama. Podvig na izuzetno teškoj i zahtjevnoj stazi dugoj 21 kilometar donio joj je i dodatnih šest UCI bodova. Takođe, ove godine dodatnih 28 bodova prikupila je još na trkama u turskom Batmanu, zatim Novom Sadu, te Požegi, gdje je osvajanjem petog mjesta ostvarila i najbolji plasman karijere.

Sve je upotpunila titulom državne prvakinje u sve četiri biciklističke kategorije - brdski, cestovni, hronometar i maraton, što takođe nikada niko nije ostvario u BiH.

"Riječ je o takmičarki koja obećava. Svakodnevno pokazuje sve veći napredak, postiže sve bolje rezultate i siguran sam da će joj naredne godine i iskustvo donijeti još blistavije rezultate", smatra trener Amar Njemčević.

U nizu Lejlinih uspjeha izdvajaju se pobjede na trkama u Mostaru, Vogošći, Tuzli, Sarajevu, Doboju, Banjaluci, Bihaću, Livnu, Vitezu, te na "Panonika kupu", gdje je prvu konkurentkinju iza sebe ostavila za čak osam minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije