Ostali sportovi

Bivša olimpijska šampionka optužila kolegu da je silovao kad je imala 15 godina

Bivša olimpijska šampionka optužila kolegu da je silovao kad je imala 15 godina
Foto: Ilustracija | Bivša olimpijska šampionka optužila kolegu da je silovao kad je imala 15 godina

Bivša sovjetska gimnastičarka Tatjana Gutsu optužila je bivšeg kolegu Vitalija Šerboa da je silovao tokom takmičenja u Štutgartu 1991. godine kada je imala 15 godina.

Osvajačica dvije zlatne medalje u Barseloni 1992. godine, koja sada ima 41 godinu, objavila je detalje navodnog napada na svom Facebook nalogu, optužujući gimnastičara i osvajača zlatne medalje Vitalija Šerboa da je silovao.

Opisujući ga kao "čudovište" koje je držalo u "zatvoru", Ukrajinka tvrdi da su druge kolege iz sovjetske reprezentacije znali o napadu, ali da nisu ništa uradili da je zaštite.

"Ovo sam ja kako pokušavam da budem hrabra poslije 27 godina", napisala je Gutsu, koja je osvojila timsku i pojedinačnu zlatnu medalju u Barseloni.

"Tatjana Toropova, za koju sam mislila da mi je prijateljica i koleginica u nacionalnom timu SSSR-a, hvala ti što nisi bila hrabra kada si mi bila najpotrebnija da ustaneš u moju odbranu i boriš se za ženska prava protiv tako užasnog čina. 'Ne' znači 'ne'", počela je svoju priču Gutsu.

"Bila si tamo i čula su sve, a nikada nisi ustala da me zaštitiš. Rustam Šaripov (osvajač zlatne medalje 1996. godine) hvala ti što si bio sjajna zaštita za svog prijatelja i nikada me nisi zaštitio kada sam imala 15 godina", prisjetila se olimpijska šampionka.

"Onaj koji me je silovao u Štutgartu 1991. godine. Vitalij Šerbo. Čudovište koje me je držalo u mom zatvoru da živim u strahu svih ovih godina. Znam da ćeš pokušati da se odbraniš. Ali moji detalji su mnogo snažniji od tvojih riječi. Sada sam jača nego ikad. Više ne možeš da me slomiš. Ovo je moja 'Pepeljugina' priča", istakla je Ukrajinka.

Gutsu i Šerbo su predstavljali Ujedinjeni tim, sastavljen od bivših sovjetskih atleta nakon sloma Sovjetskog saveza, na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, na kojima su oboje gimnastičara uzeli zlatne medalje.

Šerbo, koji trenutno ima svoju školu gimnastike u Las Vegasu, kasnije je osvojio još četiri zlatne medalje dominirajući u muškoj konkurenciji.

Tatjana je optužbe iznijela kao dio kampanje "Ja takođe" (#MeToo), u kojoj žene širom svijeta govore i djele svoja tužna i bolna iskustva kao žrtve seksualnih napada.

Kampanja je počela kao reakcija na nedavni skandal vezan za Harvija Vajnštajna, u čijem slučaju su desetine holivudskih glumica javno optužile holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje i napade.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije