Ostali sportovi

Bošnjak može do medalje u Riju

Bošnjak može do medalje u Riju
Bošnjak može do medalje u Riju

Najbolji bh. bokser Džemal Bošnjak ima potencijala za medalju na Olimpijskim igrama ovog ljeta u Rio de Žaneiru, tvrdi njegov klupski trener i selektor reprezentacije BiH Almedin Fetahović.

Bokserske kvalifikacije za plasman na najveće sportsko takmičenje na planeti su krajem aprila i početkom maja u Turskoj i Azerbejdžanu. Iako finasijskli uslovi nisu idealni, Bošnjak, koji je ujedno i prvi na listi Olimpijskog komiteta BiH za vajld kartu, uspijeva nesmetano odraditi pripreme.

"U januaru smo trenirali na Igmanu. Zajedno sa Bošnjakom radio je i Adem Fetahović, takođe jedan od potencijalnih bh. kandidata za Rio. Nažalost, finasijska situacija u Bokserskom savezu BiH je voma loše, pa je i boravak na olimpijskoj planini isfinasiran o trošku Boksreskog kluba Ilidža", istakao je Fetahović.

Prvu provjeru urađenog imaće idućeg vikenda, kada je na rasporedu tradicionalno jak međunarodni turnir "Dani mimoze" u Herceg Novom.

"Ovo takmičenje ne donosi bodove. Međutim, veoma je jak turnir, naši borci tradicionalno se odazivaju, a ove godine poslužiće nam da vidimo trenutnu formu, uočimo greške i, naravno, popravimo ih do kvalifikacija. Nastup su najavili bokseri iz 15 zemalja, pa ga s pravom možemo nazvati malim evropskim prvenstvima", ističe Fetahović.

On podsjeća da je bh. reprezentativac u poluteškoj kategoriji već godinama na granici vrhunskog rezultata. Splet okolnosti te čudne sudijske odluke koštale su ga medalje na svjetskim prvenstvima, ali i Evropskim igrama u Bakuu.

"On je bio na granici osvajanje norme i za Igre u Londonu. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru je oštećen, medalja mu je izmakla za malo i na Evropskom igrama. On je na granici ostvaranje vrhunskog rezultata i vjerujem da je sada kucnuo čas da napravi i taj finalni iskorak. Cilj se zove plasman na Olimpijadu, a tamo, uz malo sreće, može do medalje. Više puta je dokazao da ima potencijal za veliki rezultat", tvrdi Fetahović.

Selektor dodaje da Bošnjak svakako nije jedini takmičar iz BiH koji pretenduje na Olimpijadu. U narednom periodu očekuje održavanje državnog prvenstva, na kojem će steći detaljan uvid u formu svakog pojedinca.

Blokiran račun

Situaciju bh. bokserima otežava loša finasijska situacija. Boskerski savez je već godinama na granici gašenja, a račun je blokiran.

"Sve se uglavnom svodi na entuzijazam pojedinaca. Pripreme reprezentativaca finasiraju uglavnom matični klubovi. Račun Saveza je bolkiran mislim već 12 godina. Zbog besparice je veoma teško napraviti parvog boksera, jer obično kada stasaju, opredijele se za neki drugi posao i napuštaju sport", kaže Fetahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije