Ostali sportovi

Britanski paraolimpijci sebi namjerno sakatili udove radi medalja i novca

Britanski paraolimpijci sebi namjerno sakatili udove radi medalja i novca
Foto: Ilustracija | Britanski paraolimpijci sebi namjerno sakatili udove radi medalja i novca

Televizija BBC objavila je rezultate novinarske istrage koja je pokazala da su neki britanski paraolimpijci sebi namjerno skraćivali noge da bi mogli da se takmiče u kategoriji sa slabijom konkurencijom.

Čak se otkrilo da je to bila prilično "masovna pojava", uprkos tome što su neki britanski paraolimpijci protestovali i odbijali da se takmiče da ne bi bili dio "prevarantske šeme".

Paraolimpijci, da bi uopšte mogli da se takmiče, prolaze obavezne kompleksne ljekarske preglede sa postavljanjem dijagnoze. U zavisnosti od dijagnoze, sportisti-invalidi se razvrstavaju u određene kategorije.

Problem je što postoji više "dijagnoza" koje se uoči međunarodnih takmičenja praktično ne mogu ni proveriti ni odbaciti. I tu se otvara prostor za manipulacije i korupciju.

Međutim, Britanci se nisu bavili "štimovanjem dijagnoza". Priličan broj njih se upustio u smišljeno povećavanje svog stepena invalidnosti.

Ako jedan paraolimpijac nema nogu do polovine butine, a drugi samo stopalo — jasno je da je ovaj drugi u prednosti. A pobjede na takmičenjima sportista-invalida donose novac i društvene privilegije.

Televizija je saopštila da Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) ima informacije o trenutnoj situaciji. IPC je napomenuo da ona povećava rizik od podrivanja kredibiliteta sporta. Novinari su razgovarali sa sportistima, roditeljima i trenerima, koji takođe veruju da je sistem doživeo neuspeh.

BBC ističe da su sportisti sa niskim stepenom invaliditeta aktivno uključeni u sport da bi postali kandidati za nagrade. Neki sportisti su odlučili da završe svoju karijeru, jer ne vjeruju da svi imaju jednake uslove.

Britanska sprinterka Beti Vudvord izjavila je: "Jedna od članica našeg tima nam daje nepravednu prednost", zbog trenutnog 'širokog' sistema razbijanja paraolimpijskih kategorija. Vudvordova je u britanskoj reprezentaciji osvojila bronzu na Paraolimpijskim igrama 2012. u Londonu u štafeti 4 × 100 metara.

(Sputnjik)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije