Ostali sportovi

Čast važnija od novca

Čast važnija od novca
Čast važnija od novca

Meč vijeka se polako približava. Mani Pakjao i Flojd Mejveder će se naći u ringu 2. maja, a poprište ovog istorijskog meča biće Las Vegas.

Rat nerava uveliko traje. Marketinški timovi svakodnevno lansiraju nove trejlera u kojima dvojicu vrhunskih boraca promovišu kao istinske heroje današnjice. Pažljivo se, naravno, prati svaka izjava koja stiže od strane trenera. Tu greške nema, Mani i Flojd će biti spremni kao nikada do sada. Sa druge strane, obične smrtnike najviše privlači podatak da će Pakjao i Mejveder podijeliti 300 miliona dolara za planiranih 12 rundi, koliko bi trebalo da provedu u ringu. Sjajni Amerikanac, koji je u profi karijeri ostvario 47 pobjeda u 47 mečeva i koji je ostvario američki san - krenuo od nule, stekao milione i milione dolara, tvrdi da je u duelu koji slijedi novac najmanje bitan.

"Kada si mlad i kada nemaš ništa, kao što nismo imali Pakjao i ja, maštaš o svemu. Sanjaš o tome da kupiš lijep auto, finu garderobu, da imaš krov nad glavom. Međutim, kada sve to stekneš i navikneš sa na daleko bolji život, novac gubi na značaju. U duelu koji slijedi borićemo se za čast, ugled, za ulazak u istoriju. Borićemo se za pobjedu koja će našu djecu učiniti ponosnima", rekao je Mejveder za američke medije.

Novac, očigedno, nije mnogo važan ni Pakjau. Mani se pored boksa bavi glumom, pjevanjem, a prije nekoliko godina ušao je i u politiku s ciljem da se bori za siromašne slojeve društva na Filipinima.

"Tržište je diktiralo cijenu koja će biti isplaćena Flojdu i meni. Međutim, svi koji me znaju svjesni su da mi je najvažnija pobjeda, koja će narod Filipina i sve koji navijaju za mene učiniti ponosnim. Tačno je da sam tokom bokserske karijere zaradio dosta novca, ali sam ostao ista osoba. Došao sam iz teške bijede, gotovo sa dna. Sanjao sam da ću uspjeti da obezbijedim egzistenciju u ringu i uspio sam. Ali, taj period se ne zaboravlja. Dok sam živ, boriću su da pomognem siromašnima. To učim i svoju djecu", rekao je Pakjao, koji je u profesionalnoj karijeri imao 64 borbe u kojima je zabilježio 57 pobjeda, od toga 38 nokautom. (Agencije)

 

Serafim Todorov, posljednji bokser koji je pobijedio Flojda Mejvedera, jednog od najuspješnijih boraca i najbogatijih sportista današnjice, živi sa 500 evra, koliko dobija mjesečno od bugarske vlade. Todorov (45) je Mejvedera pobijedio u polufinalu Olimpijskih igara 1996. godine, ali od tada su im se životi znatno promijenili. Mejeveder se priprema za jednu od najvećih borbi u istoriji boksa sa Manuom Pakjaom, a Todorov jedva preživljava.

"Živim od pomoći države. Moja porodica nema posao. Teško je, Pazardžik je mali grad i nema posla, a novac koji dobijem potrošim na vrćanje kredita i plaćanje računa. Imao sam veću kuću, ali sam morao da je prodam da bismo preživjeli", rekao je Todorov sa "The Sun".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije