Ostali sportovi

Čelični Bosanac okončao dupli trijatlon dug 452 kilometra

Čelični Bosanac okončao dupli trijatlon dug 452 kilometra
Čelični Bosanac okončao dupli trijatlon dug 452 kilometra

Tuzlak Mladen Nedić, Čelični Bosanac, jedan od rijetkih sportista koji brane boje Bosne i Hercegovine na takmičenjima u disciplinama na granici ljudske izdržljivosti, proteklog vikenda je napravio novi podvig.

Kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, Nedić je u slovenačkim Bakovicama učestvovao na Svjetskom prvenstvu u dvostrukom ultra trialtonu (dvostruki ironman) i postao prvi građanin BiH koji je uspio završiti ovu trku.

Trka se sastojala od 7,6 km plivanja (20 krugova) u vještačkom jezeru pored Bakovaca, 360 km vožnje bicikla (72 kruga) bez vožnje u zavjetrini i dva maratona, 84,4 km - sa sveukupno pređena 452 kilometra.

Mladen Nedić je trku okončao vremenom od 28.45.41 sati, sa zaostatkom od 8 sati za pobjednikom Metju Vin Smitom iz Velike Britanije.

"Primarni cilj mi je bio da završim trku u limitu od 34 sata, te dostojno predstavim Bosni i Hercegovinu, Tuzlu i klubove BK Jedinstvo i ARK Rekreativci, čiji sam član. Na kraju sam postignutim vremenom više nego zadovoljan, kada se uzme u obzir težina i zahtjevnost trke, te period u uslovi priprema za ovo takmičenje", istakao je Nedić.

Uporni Tuzlak, koji se ovim zahtjevnim sportom bavi rekreativno s jedinim ciljem - da motiviše mlade koji će nastaviti njegovim putem, posebnu zahvalnost duguje svom timu, porodici i sponzorima.

Svjetsko prvenstvo u Sloveniji održano je pod okriljem Svjetske ultra trijatlonske organizacije UITA, valja Promus media.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije