Ostali sportovi

Čelnici UCI-ja štitili Armstronga

Čelnici UCI-ja štitili Armstronga
Čelnici UCI-ja štitili Armstronga

Bivši čelnici Međunarodne biciklističke unije (UCI) štitili su Amerikanca Lensa Armstronga od optužbi za doping, zaključak je Nezavisne komisije za reformu u biciklizmu (CIRC), koja je ustanovljena prošle godine kako bi istražila nezakonite radnje koje su se desile u vrhu biciklizma u posljednjih 20 godina.

Komisija je ispitala 174 zvaničnika, tim menadžera, doktora i vozača tokom istrage, u kojoj je ustanovljeno da su prethodni čelnici UCI-ja bili veoma blagi u borbi protiv dopinga, posebno u slučaju Armstronga. Na čelu vladajućeg tijela svjetskog biciklizma od 1999. do 2009. godine bili su Hajn Verbrugen i Pat Mekvejd. Komisija je zaključila da nije pronašla vezu između donacija od 125.000 dolara koje je Armstrong davao Međunarodnoj biciklističkoj organizaciji i prikrivanja njegovih pozitivnih doping testova, ali je nesumnjivo optužila bivše čelnike te organizacije Verbrugena i Mekvejda da su štitili američkog biciklistu od eventualne istrage.

"Brojni primjeri pokazuju da je vođstvo UCI-ja branilo Armstronga", navodi se u saopštenju Komisije u kojem se dodaje da je glavni cilj izvještaja o optužbama da je Armstrong koristio EPO tokom "Tura" 1999. godine bio da bude takav da odgovara objema stranama: "UCI nije imao namjeru uopšte da zatraži nezavisan izvještaj. Čelnici UCI-ja nisu ispoštovali nezavisnost istražitelja koje su sami angažovali".

CIRC je objavila da se situacija u svijetu biciklizma posljednjih godina promijenila i da vozači sada bar mogu da budu konkurentni kada su čisti.

"Generalni zaključak je da doping ili manje prevlađuje ili se priroda korištenja dopinga promijenila toliko da se više ne dobija po pitanju učinka", stoji u izvještaju.

Zbog velikog broja doping slučajeva, UCI je 2008. godine uveo biološke pasoše, koji su doveli do značajnog napretka u borbi protiv dopinga. Međutim, postojali su načini da biciklisti varaju, ističe CIRC.

"Uprkos napretku uvođenjem bioloških pasoša, i dalje je moguće da biciklisti koriste male doze EPO-a, a da to niko ne otkrije. Ipak, uticaj na učinak na trkama je znatno manji", dodaje CIRC.

Istraga je, takođe, pokazala da je upotreba kortikosteroida, do kojih je lako doći, najveći problem biciklizma. Kortikosteroidi se koriste da bi se izgubila težina, a da bi se ujedno i povećala snaga.

"Kada je Komisija pitala ispitanike za timove, ustaljeni odgovori bili su da su tri od četiri čisti ili da tri od četiri koriste doping, za ostale je odgovor bio da ne znaju", dodaje se u izvještaju, u kojem se navodi i da timovi više nemaju svoje doping programe:

"Sada biciklisti sami sebi to organizuju, a često uključuju treću stranu, koja nema veze sa timovima."

Armstrong je 2012. doživotno suspendovan zbog dopinga i oduzeto mu je sedam titula šampiona "Tur de Fransa", kao i bronza sa Olimpijskih igara u Sidneju, koje je osvojio u periodu od 1999. do 2005. godine. Amerikanac je tokom cijele karijere negirao da je koristio doping, ali je sve priznao u intervjuu Opri Vinfri u januaru 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije