Ostali sportovi

Članovi dobojskog Ju jitsu kluba nižu medalje poslije poplava

Članovi dobojskog Ju jitsu kluba nižu medalje poslije poplava
Članovi dobojskog Ju jitsu kluba nižu medalje poslije poplava

Vodena stihija koja im je polovinom maja prošle godine uništila, ne samo prostorije i opremu u kojoj su trenirali, nego i bezbroj medalja i pehara osvojenih na takmičenjima, nije obeshrabrila više od 60 članova dobojskog Ju jitsu kluba "Jedinstvo".

Ne samo da su zbili redove, nego su na posljednjem takmičenju u Aleksincu najmlađi takmičari ostvarili odličan rezultat, i u Doboj donijeli četiri zlatne i dvije bronzane medalje, a sa kolegama iz banjalučkog Minotaura u ekipnom plasmanu zauzeli su drugo mjesto.

Dalibor Lazarević, predsjednik Ju jitsu kluba Jedinstvo ističe da članovi kluba uz skromne mogućnosti ostvaruju zavidne rezultate, jedini izvor finansiranja im je članarina, koja mjesečno iznosi 30 KM po članu, te apeluje na sve koji žele da im pomognu, jer im je pomoć dobrodošla.

"Članarina nije dovoljna za ostale potrebe, kao što su putni troškovi za odlazak na takmičenje. Najskuplja i najpotrebnija oprema je tatami, na kojem treniramo, bez kojeg ne možemo, a on je skup, kvadratni metar košta oko stotinu KM. Potrebni su nam i štitnici, koje koristimo na tajmičenjima, kimona, sportska oprema, torbe, trenerke, majice ", kaže Lazarević.

I pored svih poteškoća, budućnost kluba je svijetla, a za to su, između ostalih, zaslužni Jovana Grujić, Ivana Bujadnjak, Sergej Krajišnik, Stefan Stjepanović, Stefan Malinović i Valerija Jović.

Bojan Jović, trener i sportski direktor kluba, smatra da mlade ovom sportu koji je nastao u Japanu u šestom vijeku privlači to što ima mnoštvo tehnika, udaraca, poluga, gušenja, zahvata i odbrana od oružja.

 "Ono što je problem je to što imamo vrlo malo takmičenja u RS, još nemamo savez na nivou BiH, tako da imamo samo tri-četiri takmičenja u RS, a sva ostala takmičenja su van BiH, ona su, naravno, skupa i zbog toga vrlo malo djece odlazi, mada smo, iako je ova godina bila katastrofalna, sva takmičenja ispoštovali, osim Evropskog prvenstva, koje je održano 20. maja, to je bilo usred poplava", navodi Jović.

Atraktivnost ju jitsua privukla je sedamnaestogodišnjeg Stefana Stjepanovića na tatami, on trenutno nosi smeđi pojas, a posljednje četiri godine na takmičenjima niže samo uspjehe.

"Najveće postignuće je bilo ove godine na Balkanskom prvenstvu u Bukureštu, osvojio sam treće mjesto. Iako nije moguće živjeti od ovog sporta, nastaviću da treniram, ambicije su najviše, da jednog dana odem na Svjetsko prvenstvo i da tu uzmem medalju", priča Stjepanović, koji ističe da je za bavljenje ovom vještinom mentalna spremnost ponekad važnija od fizičke.

I njegov klupski kolega Sergej Krajišnik, koji se takmiči od 2009. godine, ima čime da se pohvali, on je, naime, četiri godine zaredom državni prvak u svojoj uzrasnoj kategoriji.

"Prošle godine bio sam na Svjetskom prvenstvu u Atini i osvojio treće mjesto, a ove godine sam bio na Svjetskom prvenstvu u Bukureštu i osvojio drugo mjesto", ispričao je četrnaestogodišnji Krajišnik, kojem su borbe uža specijalnost, a najveći konkurent na domaćem terenu mu je Miloš Kuzmanović iz Banjaluke.

Prvenstvo RS u martu

Ju jitsu klub Jedinstvo, u kojem sa djecom radi šest nosilaca crnog pojasa i profesor fizičkog vaspitanja, koji je zadužen za pedagoški rad sa članovima do 15 godina, u martu će organizovati Prvenstvo RS u borbama i duo sistemu. Oni i dalje nastavljaju putevima uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije