Ostali sportovi

Divac odlazi sa čela Olimpijskog komiteta Srbije

Divac odlazi sa čela Olimpijskog komiteta Srbije
Divac odlazi sa čela Olimpijskog komiteta Srbije

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) je na sjednici donio odluku da se otvara izborni postupak u Olimpijskom komitetu za izbor predsjednika, članova Izvršnog odbora i članova Nadzornog odbora OKS.

Određuje se i rok 18. novembar u 13 časova za dostavljanje nominacija za predsjednika, kao i članova Izvršnog i Nadzornog odbora.

U obrazloženju se navodi i da je članom 23. Statuta OKS određeno je da se izborna Skupština, na kojoj se vrši izbor organa i tijela OKS održava najkasnije šest mjeseci po završetku Ljetnjih Olimpijskih igra, kao i da se izborne procedure bliže uređuju Poslovnikom o radu Skupštine OKS.

Član 20. Statuta OKS predviđa da prilikom izbora i imenovanja na funkcije u OKS, odnosno izbora i imenovanja članova organa i tijela OKS mora se voditi računa - da kandidat u karijeri ima iskustvo u sportu i sportskim organizacijama, zatim, da kandidat ima potrebna stručna znanja za dužnost koja mu se povjerava i da kandidat ima visoke moralne i etičke kriterijume.

Na kraju, Statut OKS u članu 35. propisuje uslove koje kandidat za Predsjednika OKS mora da zadovoljava - da je državljanin Srbije i da u karijeri ima najmanje 15 godina.

Olimpijski komitet Srbije će uskoro dobiti novog predsjednika. Vlade Divac, prvi čovjek OKS, napustiće funkciju na kojoj je od 2009. godine.

(Alo)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije