Ostali sportovi

Država dala garancije za EYOF 2019.

Država dala garancije za EYOF 2019.
Država dala garancije za EYOF 2019.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je da bude pokrovitelj EYOF 2019. godine, a siguran sam da će i ostale institucije dati svoj doprinos kako bismo organizovali Evropski zimski olimpijski festival, rekao je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

"Odmah u srijedu smo imali niz sastanaka na temu Evropskog festivala mladih. Organizacija ovog događaja 2017. godine nepovratno je izgubljena zbog gubitka vremena, ali imamo šansu da budemo domaćini dvije godine kasnije. Stoga me raduje reakcija nadležnih institucija koje su pokazale izuzetno pozitivan stav po ovom pitanju. Ne mogu biti nepošten a da to ne istaknem. Predsjedništvo je prihvatilo da bude pokrovitelj. Siguran sam i da će ostale institucije dati svoj doprinos kako bi organizovali EYOF 2019. godine. Predsjedništvo će nas u ponedjeljak obavijestiti kada ćemo imati zajednički sastanak sa gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Moramo brzo djelovati jer do 20. jula nema puno vremena, a do tada moramo izvijestiti Izvršni komitet EOK-a jesmo li postigli dogovor sa Turskom. Ipak, žalostan sam što smo sve ovo mogli uraditi ranije pa da budemo domaćini 2017. godine", rekao je Kvesić.

Samir Avdić, direktor firme "EYOF 2017", koja je osnovana kako bi vodila cijeli projekat, nije nam smio dati previše informacija.

"Zauzeli smo stav da bez gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te ljudi iz Olimpijskog komiteta BiH niko drugi ne daje izjave o ovoj temi", kratko nam je rekao Avdić.

No, barem smo uspjeli saznati koliki je bio budžet EYOF-a 2017. i ko je ta sredstva trebalo da obezbijedi.

"Budžet EYOF-a 2017 iznosio je 6,4 miliona eura i usvojen je od Organizacionog odbora manifestacije. Država i gradovi su dali garancije da će obezbijediti neophodna sredstva jer ovo je državni projekat. Svoj dio posla sam časno i pošteno radio. Iskreno se nadam da će se cijela ova priča pozitivno završiti i da ćemo organizovati EYOF 2019. godine."

Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, jedan je od dvojice predsjedavajućih Organizacionog odbora EYOF-a 2017, zajedno sa Ivom Komšićem, gradonačelnikom Sarajeva.

"Ima tu nekih problema koji su se pojavili u posljednje vrijeme a sa kojima uopšte nisam bio ni upoznat. Imali smo želju da od državnih i entitetskih vlasti izvučemo neke investicije kako bismo uradili sportska borilišta, koja bi ostala i za kasnije. Međutim, dosta toga je uticalo na to da se sve sporo odvija. Znam da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo u svojim budžetima redovno izdvajali sredstva za EYOF i na taj način ispunjavali svoj dio obaveza. Što se tiče ostalih nivoa vlasti, upoznat sam da je Vlada RS imala nekoliko investicija u infrastrukturu na Jahorini. Pominje se iznos od oko 30 miliona KM. Što se tiče državnog nivoa, tek ove godine smo uvršteni u budžet Vijeća ministara, uz obećanje da ćemo naredne godine dobiti sredstva koja će biti dovoljna da zatvorimo finansijsku konstrukciju", kazao je Samardžija i nastavio: "Izgleda da iz EOK-a nisu više imali strpljenja pa su odlučili da nam oduzmu domaćinstvo 2017. godine. Više detalja o tome koji će biti naši naredni koraci znaću nakon niza sastanaka koje ćemo obaviti sa predstavnicima svih nivoa vlasti."

Kako smo uspjeli doznati od naših sagovornika, Sarajevo i Istočno Sarajevo ne bi mogli ni dobiti organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine da nisu postojale garancije države da će podržati projekat. Nažalost, stalna previranja na političkoj sceni, i to na svim nivoima vlasti, od državne preko entitetske do kantonalne, doveli su do toga da je manifestacija poput EYOF-a gurnuta u drugi plan.

Domaćinstvo dobili u decembru 2012.

Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćinstvo EYOF-a 2017. dobili su 8. decembra 2012. na sjednici Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, održanoj u Rimu.

Delegaciju naše zemlje na sjednici predstavljali su Siniša Kisić, Izet Rađo i Marijan Kvesić, članovi Predsjedništva OK BiH, te tadašnji gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Alija Behmen i Vinko Radovanović.

Očigledno je da se od tada do danas nije uradilo dovoljno kako bi dva spomenuta grada zaista 2017. godine ugostila oko 1.500 sportista iz 49 evropskih zemalja. Time bi EYOF postao najveći sportski događaj u našoj zemlji nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije