Ostali sportovi

Finansije koče bicikliste

Finansije koče bicikliste
Foto: Ilustracija | Finansije koče bicikliste

Sedam biciklista BiH obavlja posljednje pripreme pred Balkansko prvenstvo u Rumuniji, a u Biciklističkom savezu BiH vjeruju da će do petka obezbijediti novac za put. Zlatko Berbić, predsjednik Saveza, kaže da svako takmičenje zbog novca "visi u vazduhu".

Put Rumunije trebalo bi da krenu juniori Amar Mašić (Daj krug, Bihać), Dino Duratbegović (Daj krug, Bihać) i Almir Mehidić (Zmaj od Bosne, Tuzla), te kadeti Husein Selimović (Zmaj od Bosne, Tuzla), Siniša Lukić (Kozara, Prijedor), Savo Milovanović (Zmaj od Bosne, Tuzla) i Osman Ćorić (Zmaj od Bosne, Tuzla).

"Nama odlazak na svako takmičenje visi u vazduhu zbog nedostatka novca, ali učinićemo sve da djeca odu na Balkansko prvenstvo. Savez nema nikakvih donacija od države, sve privatno finansiramo, dio roditelji pokrivaju i veoma je teško funkcionisati. Reprezentacija nije privatna, državne institucije nisu privatne i trebalo bi odrediti ko finansira reprezentacije", rekao je Zlatko Berbić, predsjednik Biciklističkog saveza BiH, i dodao da je za osnovne troškove odlaska na Balkansko prvenstvo potrebno između 1.500 i 2.000 KM.

Berbić je istakao značaj odlaska mladih biciklista na ovakva takmičenja.

"Da bi oni u budućnosti ostvarivali vrhunske rezultate, sada moraju sticati iskustvo. Balkansko prvenstvo je prilika da provjere kvalitet, da vidimo gdje su u odnosu na druge bicikliste. Mi kao Savez imamo namjeru da od nove generacije dobijamo olimpijske predstavnike, a da bismo imali predstavnike na OI, moramo napraviti iskorak i obezbijediti finansije. Komšije imaju puno više načina da privuku naše vozače, koje mi izgradimo. To se stalno događa, ne bih o imenima vozača koji su prešli da voze za druge države, ali mi jednostavno ne možemo da ih pratimo. Pomognemo koliko možemo..."

Selektor Hajrudin Trle smatra da i klubovi moraju da se uključe u finansiranje.

"Klubovi se moraju malo bolje organizovati, a ne samo da kritikuju Savez. Tihomir Kuvalja (BSK) i ja nismo čekali sredstva, išli smo na takmičenja o trošku klubova", rekao je Trle, koji je i šef stručnog štaba Biciklističkog kluba Zmaj od Bosne.

On vjeruje da bh. biciklisti mogu da naprave dobre rezultate u Rumuniji, gdje će u subotu na programu biti vožnja na hronometar, a u nedjelju drumska trka.

"Najviše očekujem od Selimovića. On je vanserijski biciklista i vjerujem da može zabilježiti visok plasman, od Lukića veliku borbu, dosta mogu i Milovanović i Ćorić", dodao je Trle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije