Ostali sportovi

Fjuri: Kličko, smrviću te

Fjuri: Kličko, smrviću te
Fjuri: Kličko, smrviću te

Apsolutni šampion teške kategorije Vladimir Kličko ugovorio je borbu s izazivačem Tajsonom Fjurijem, jednim od najvećih mladih nada boksa, za oktobar u Njemačkoj.

Strane su postigle dogovor u posljednji čas, neposredno prije nego što bi borba otišla na licitaciju za nagrade. Promoteri Mik Henesi i Tom Lefler ugovorili su borbu za 24. oktobar u Dizeldorfu.

Kličko je šampion u IBF verziji od 2006, WBO od 2008, a WBA od 2011. godine. Osim toga, vlasnik je i pojasa časopisa "Ring", koji dodjeljuju "pravom" šampionu kategorije. Pojas u verziji WBC u vlasništvu je Amerikanca Dionteja Vajldera.

Kličko ima 38 godina, a WBA pojas je osvojio od Britanca Dejvida Heja, koji je godinama prije borbe 2011. prozivao i omalovažavao Vladimira, samo da bi proveo veći dio borbe bježeći od Ukrajinca. Kličko se nalazi u seriji od 22 pobjede od svog posljednjeg poraza 2004. U karijeri ima 64 pobjede i tri poraza, kao i 53 nokauta. Fjuri je profesionalac samo sedam godina i za to vrijeme je pobijedio u sve svoje 24 pobjede, od čega 22 puta nokautom. On će u avgustu napuniti 27 godina, što se ne smatra zrelim godinama u teškoj kategoriji, prenosi Beta.

Po državljanstvu je Britanac, ali njegova porodica pripada Irskim putnicima, nomadskoj grupi koja se na britanskim ostrvima naziva Ciganima. On sam sebe naziva kraljem Cigana, kao i "najboljim teškašem svih vremena koji je došao iz prikolice".

Ova dvojica boksera ne mogu biti različitija van ringa. Kličko ima doktorat, govori pet jezika, rijetko kad "proziva" druge, dok je Fjuri često, prema sopstvenom priznanju, nesnosan, stalno zadirkuje, i to koga god stigne. To se moglo vidjeti i po njihovim reakcijama na društvenim mrežama.

"Sve je sređeno. Jedva čekam borbu. Ja sam umjetnik, a specijalizacija mi je oslikavanje lica u ringu. Moje sljedeće platno je Tajson Fjuri", napisao je Kličko.

Fjuri je po običaju bio rječitiji i provokativniji.

"Ne mogu da dočekam borbu. Obećavam da neću kao Dejvid Hej da se use..m u ringu. Nokautiraću ovog superšampiona. Ja ne pričam stvari koje ne mogu da ostvarim. Ako ne budem mogao da nokautiram nekoga od 40 godina, onda sam stvarno beskoristan. Ali, nema pritiska. Milijardu odsto ću smrviti Klička", napisao je Fjuri.

Poslije svoje standardne prozivke Fjuri je našao vremena da na Twitteru "prozove" i Vajldera, vlasnika WBC pojasa.

"Bronzani bombarderu, borba sa Kličkom je ugovorena. Hajde da pobijedimo u svojim sljedećim mečevima i zajedno napravimo istoriju. Istok protiv zapada, a onda zapad protiv zapada. Buuuum", napisao je Fjuri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije