Ostali sportovi

GKS BL: Ada, Knin i Vrbas će se ugasiti

GKS BL: Ada, Knin i Vrbas će se ugasiti
GKS BL: Ada, Knin i Vrbas će se ugasiti

U Banjaluci se ne stišava bura u vezi s prijedlogom finansiranja sporta u 2015. Svake godine zbog raspodjela novca iz gradske kase sijevaju varnice, a po običaju više je onih koji nisu zadovoljni veličinom "kolača" koji će dobiti. Tako je i sada, ali, da li zbog straha da ne ostanu i bez onoga što će dobiti ili zbog nečeg drugog, skoro niko nije javno digao glas protiv, osim kuglaša.

Da im način kako će biti raspoređeno 1.307.000 KM ne odgovara, prvi su se pobunili u Kuglaškom klubu Knin Revita, a potom se juče oglasio i Gradski kuglaški savez Banjaluka, koji pita "po kom osnovu je njima Savjet za sport grada Banjaluka dodijelio sredstva koja iznose manje od 0,04 odsto ukupnih sredstava namijenjih banjalučkom sportu".

GKS BL je u otvorenom pismu naveo da je na sjednici donio odluku da iznese jasno protivljenje povodom ovog prijedloga, za koji kažu "da je u najmanju ruku skandalozan i da zahtijevaju hitnu javnu raspravu po ovom pitanju i povlačenje ovog prijedloga".

"GKS BL je jedan od najuspješnijih saveza u gradu, u sportu koji možda nije najpopularniji, ali sigurno je jedan od najuspješnijih. Bio je tehnički organizator i suorganizator prvog svjetskog prvenstva u bilo kojem sportu u Banjaluci. U 2008. smo organizovali najuspješnije i najbolje SP u kuglanju, a 2013. najmasovniji NBC kup u istoriji kuglanja. I sada u 2015. godini, kršeći čak i sopstvene pravnilnike o kategorizaciji sporta, Savjet za sport i grad Banjaluka donose odluku po kojoj GKS BL treba da dobije mizernih 500 KM. Zašto je promijenjen kriterijum? Da li vas je uopšte briga za sportom u Banjaluci i posljedicama koje će izazvati usvajanje odluke. Zaključak Upravnog odbora GKS BL je, da ako prijedlog bude usvojen, klubovi KK Ada Nova banka (osnovan 1956), Knin Revita (najuspješniji kuglaški klub u BL i RS), Vrbas (jedini ženski kuglaški kolektiv) će prestati s radom jer više neće biti u mogućnosti da se finansiraju niti će imati mogućnost da treniraju u sportskim objektima", navodi se, između ostalog, u pismu GKS-a.

FK Borac je u prvoj kategoriji i on će dobiti više nego ijedan drugi sportski kolektiv u Banjaluci, ali ni oni nisu zadovoljni cifrom od 250.000 KM. Čelnici kluba kažu da im to neće biti dovoljno zbog brojnih obaveza, poput struje, vode, grijanje, održavanje terena... koje moraju da plaćaju jer im je grad Banjaluka na upravljanje dao Gradski stadion.

"Time što nam je dao stadion na upravljanje, grad je napravio trošak Borcu. Moramo da plaćamo režije i održavanje stadiona, a uz to moramo da imamo i minimum 10 radnika. Naša želja je da se stadion vrati u nadležnost grada, a da naše bude samo da istrčimo na teren i odigramo utakmice", rekao je Draško Ilić, predsjednik Borca, i zatim nastavio:

"Svih 250.000 odlazi na 'krpljenje rupa' i za klub i igrače ne ostaje ništa. Borac nema niti marke podrške od grada i neka nam je Bog na pomoći."

Ilić je zatim istakao da je Sportska dvorana "Borik" dobila status javne ustanove i ima budžet. Iz Borca su voljni da pokrenu pitanje da i Gradski stadion dobije taj status.

"Ako je nešto zaslužilo da bude javna ustanova, to je Gradski stadion. Pokrenućemo i to pitanje, jer je 'Borik' sada dobio budžet iz kojeg plaćaju obaveze, dok mi to radimo od novca koji je namijenjen za finansiranje sporta", kazao je Ilić.

Ženski rukometni klub Borac će, prema programu finansiranja iz budžeta grada, dobiti 47.000 KM u 2015, a u toj cifri je 8.000 KM, koliko nije realizovano u 2014.

"Znam da nema novca i da je kriza, ali 47.000 KM je zaista malo i za osnovne troškove je potrebno najmanje 60.000 KM. Imamo mladu ekipu u koju treba ulagati, veliki su troškovi ogranizacije utakmica i odlazaka na utakmice. Klub opstaje zahvaljujući podršci grada, gotovo cijeli naš budžet je ono što od njega dobijemo, jer sponzora skoro da nema, ali mene boli nekorektna preraspodjela novca. Ne može neko trošiti za plate igrača 13.000 KM, pa ostati dužan državi ili uzeti 100.000 KM za plate, ići na gostovanje i prespavati, nekoliko puta ručati, a da neki nemaju ni za sedvič, što je slučaj sa nama", rekao je Ranko Gligorić, direktor Borca.

On kaže da i klubovi treba da se prilagođavaju krizi.

"Treba više povesti računa o društvenom novcu i pravdati njegov trošak. Takođe, klubovi treba da se prilagođavaju krizi. Mogli smo i mi zadržati igračice iz prethodnih sezona, sigurno bismo se borili za titulu, ali bismo i upali u još veće probleme", rekao je Gligorić, podsjećajući da klub nema novca da angažuje trenera, tako da se on, pored direktorske funcije, vratio i poslu trenera.

Usvajanje programa raspodjele sredstava u Gradskoj skupštini je na pogramu u petak.

Plan raspodjele novca klubovima Prve kategorije

1. FK Borac          250.000 KM

2. RK Borac          95.000 KM*

3. ŽRK Borac        47.000 KM*

4. ŽKK Mladi Krajišnik    43.000 KM

5. AK Borac          35.000 KM*

* Sredstva ovim klubovima su uvećana za sredstva koja nisu realizovana u 2014.

1.307.000 KM grad bi ove godine trebalo da izdvoji za finansiranje sporta i fizičke kulture. Program finansiranja će biti u petak na dnevnom redu sjednice Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije