Ostali sportovi

Gospodarice sportskih terena

Gospodarice sportskih terena
Gospodarice sportskih terena

One su mlade, lijepe i profesionalne sportistkinje i pritom su jako bogate. Marija Šarapova, Serena Vilijams, Danika Patrik i Ana Ivanović gospodare sportskim terenima i pravi su dokaz tvrdnje da uz lijepe i uspješne žene idu i velike pare.

Neke nisu ni napunile 30 godina a već na svom računu imaju milionske iznose kojima su i svojim unucima obezbijedile mirnu i sigurnu budućnost.

Neprikosnovena kraljica po godišnjoj zaradi i dalje je Ruskinja Marija Jurejevna Šarapova. Odlična igra i atraktivan izgled ovoj djevojci, koja je rođena u zapadnom Sibiru pored rijeke Ob, obezbijedili su prvo mjesto na ljestvici najbogatijih žena iz sporta.

Sibirska tigrica već sada posjeduje bogatstvo koje se procjenjuje na preko 100 miliona dolara. Lijepa Marija dobro zaradi od tenisa jer je rado viđen gost na svim važnijim turnirima, ali finansijski prilivi su daleko veći kada su u pitanju sponzorski ugovori i marketing.

Vodeći proizvođači sportske opreme se bjesomučno bore da je dovedu pod svoje okrilje, a kako i ne bi kad sve što Marija obuče ili kaže da je dobro vrlo brzo postane hit na teniskim terenima, ali i van njih. Ruskinja je 2010. od kompanije "Nike" dobila čak 70 miliona dolara da osam godina nosi njihovu sportsku opremu dok udara lopticu, a gdje su tu još sponzorski ugovori sa proizvođačem reketa, satova, parfema, telefona, naočara, napitaka... a ona već odavno ima svoju ličnu liniju parfema, slatkiša...

Od tenisa godišnje zaradi šest-sedam miliona, a od svega ostalog i do 25 miliona.

Odmah iza nje je Amerikanka Serena Vilijams. Serena je vodeća na WTA rang-listi, ali po pitanju finansija se mora zadovoljiti drugim mjestom. Amerikanka je uspješnija na teniskom terenu, pa zato i po pitanju nagrada i bonusa ostvarenih pobjedama na turnirima zaradi dva-tri miliona više nego Šarapova, ali je zato dvostruko manje zanimljiva sponzorima. Vilijamsova je u 2013. od tenisa dobila osam i po miliona dolara, a 12 od sponzora i marketinga.

Venus više zaradi od tenisa, ali Šarapova je "šije" po pitanju jakih sponzora

Treće mjesto drži ponos Kine i takođe još jedna teniserka Li Na. Iako ni blizu atraktivna kao Šarapova, Kineskinja odlično igra i dobro zarađuje na terenu (tri-četiri miliona dolara), a s obzirom na to koliko je kinesko tržište ni ne čudi što i ona ima unosne sponzorske ugovore koji joj godišnje donesu oko 15 miliona dolara.

Top pet zatvaraju još jedna teniserka i to Bjeloruskinja Viktorija Azarenka i američka vozačica Danika Patrik. Azarenka je godišnje jača za 15 miliona dolara (6+9 miliona $), dok Patrikova koja jednako dobro kao njene muške kolege vozi trke u Indi šampionatu uprihodi jednako kao i Azarenka.

Iznenađujuće, na šestom mjestu je Južnokorejka Kim Juna, nekadašnja svjetska i olimpijska šampionka u umjetničkom klizanju.

Za nastup u TV šouu o klizanju je dobila "mastan" ugovor, a sa nekoliko izdašnih sponzorskih aranžmana njen godišnji prihod je skočio na čak 14 miliona dolara.

Sedmo mjesto drži Dankinja Karoline Voznijacki sa nešto manje od 14 miliona dolara, a iza nje su njene rivalke sa teniskih terena Poljakinja Agnješka Radvanska (7,5 miliona) i jedna od najljepših sportistkinja Ana Ivanović.

Ana u posljednje vrijeme igra lošije pa otud i skromna primanja od teniskih turnira (milion), ali je kao i ranije i dalje jednako zanimljiva sponzorima (šest-sedam miliona).

Top deset gospodarica sportskih borilišta zatvara golferka Paula Krimer. Lijepoj Amerikanki ove godine dobro ide i na sportskom i poslovnom planu, a dokaz tome je i šest miliona zelenih novčanica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije