Ostali sportovi

Ivan Miljković za "Nezavisne": Mladima treba da budemo primer

Ivan Miljković za "Nezavisne": Mladima treba da budemo primer
Foto: Jelena Đurđević | Ivan Miljković za "Nezavisne": Mladima treba da budemo primer

Ivan Miljković, osvajač olimpijskog zlata i jedan od najboljih odbojkaša svijeta ikad, privlači pažnju gdje god se pojavi. Tako je bilo i protekle sedmice u Banjaluci, gdje su mu mnogi prilazili sa željom da ga pozdrave, razmijene koju riječ s njim i da se fotografišu, a on je svakome prišao s osmijehom i još jednom pokazao zašto ga ljudi toliko vole.

"I treba da nas vole! Ne samo ja, već generalno odbojkaši i odbojkašice su prizemni, pristojni, uspešni. Volimo svoju zemlju i sve one koji podržavaju odbojku i nas", rekao je Miljković u razgovoru za "Nezavisne".

On je svakako jedan od onih na koje mladi mogu da se ugledaju.

"I mi bismo mogli da se još malo potrudimo, ne da budemo bolji, već da istaknemo to, jer su odbojkaši i odbojkašice malo skromniji u odnosu na druge sportiste. Od ponašanja na terenu i van njega, mislim da možemo da budemo primer današnjoj omladini", dodao je legendarni odbojkaš.

Tridesetosmogodišnji Miljković se profesionalno odbojkom bavio 22 godine, nosio je dresove reprezentacije Jugoslavije, sa kojom je osvojo olimpijsko zlato u Sidneju 2000, te Srbije i Crne Gore, kao i Srbije. Osim olimpijskog zlata može da se pohvali srebrom i bronzom sa svjetskih prvenstava, bronzom sa Svjetskog kupa, sa dvije zlatne i tri bronzane medalje sa evropskih prvenstava, sa četiri srebra i dvije bronze iz svjetske lige…, sa klubovima je osvajao zlato i bronzu u Ligi šampiona, četiri puta Čelendž kup, jednom CEV, te titule prvaka Italije, Grčke, Turske… Tu je i niz individualnih priznanja.

"Drago mi je što nisam imao problema sa povredama i što sam osvojio skoro sve što sam mogao. Nadam se da sam bio dosta dobar i da ću biti dobar primer mladima kako se ponašati ne samo na terenu, nego i van njega. San svakog sportiste je osvajanje zlatne olimpijske medalje. Ja sam to ostvario, iako možda prerano. Imao sam samo dvadesetak godina kada sam uspeo da to ostvarim s ekipom. Ali, svaka medalja je draga, svaka je posebna na svoj način i svaki meč ima posebnu draž".

Na pitanje da li mu nedostaje odbojka sada kada je u igračkoj penziji, odgovara:

"Iskreno - ne. Ja sam u odbojci bio profesionalno 22 godine, od toga 17 godina u inostranstvu i lične ciljeve u odbojci sam zadovoljio. Danas kao prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije sam na neki način i dalje u odbojci, i pokušavam da neke svoje ideje i ciljeve ostvarim ovim putem".

Ima dosta želja:

"U skorijoj budućnosti želim da odbojka dobije svoj trening centar u Srbiji, da devojke dostignu muški seniorski tim, a to je da osvoje zlatnu olimpijsku medalju. Osvajanjem srebra u Rio de Žaneiru su pokazale da im malo nedostaje, a nadam se da će 2020. u Tokiju biti uspešnije. Naravno, želim svima puno sreće i zdravlja".

U Banjaluci kao kod kuće

Ivan Miljković je kao potpredsjednik Odbojkaškog saveza Srbije boravio u Banjaluci, gdje je ženska reprezentacija Srbije odigrala prijateljsku utakmicu sa Bugarskom pred Svjetsko prvenstvo.

"Prvi put sam u Banjaluci, predivno mi je i mogu reći da se osećam kao kod kuće u Srbiji", rekao je Miljković i dodao:

"Lep poziv je ženska reprezentacija dobila da odigra utakmicu u Banjaluci i nadam se da će ovo biti samo prvi u nizu dobrih rezultata i pobeda pred SP (Srbija pobijedila 3:0). Takođe, nadam se da će 2019. i muška reprezentacija doći u Banjaluku. To se zbog SP ove godine neće desiti, ali razgovaramo o dolasku i nadam se da će se desiti sledeće godine."

Reprezentativni uspjesi

  • Olimpijske igre     zlato 2000.
  • Svjetsko prvenstvo srebro 1998, bronza 2010.
  • Svjetski kup bronza 2003.
  • Svjetska liga srebro 2003, srebro 2005, srebro 2008, srebro 2009, bronza 2002, bronza 2004.
  • Evropsko prvenstvo        zlato 2001, zlato 2011, bronza 1999, bronza 2005, bronza 2007.

2002. osvojio Ligu šampiona sa timom Lube Maćerata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije