Ostali sportovi

Ivan Stević prvi do cilja

Ivan Stević prvi do cilja
Ivan Stević prvi do cilja

Ivan Stević, reprezentativac Srbije i član rumunskog Tusnada, pobjednik je druge etape biciklističke trke "Banjaluka - Beograd", koja je juče vožena od Bijeljine do prijestonice Srbije.

On je rutu dugu 140 kilometara završio ispred Grka Georgiosa Buglasa (Telbver), a treći na cilju u Beogradu bio je Nijemac Štefan Šafer (Brandeburg).

Prva etapa trke, duga 182 kilometra, koja je u subotu startovala iz Banjaluke, a završila se u Brčkom, bila je u znaku Slovenca Martina Otoničara (Radenska). Drugo mjesto pripalo je Nijemcu Fabjanu Šnajdu (Vorarlberg), a trećeplasirani je bio Italijan Matija Gavaci (Kristina).

Prolazni ciljevi bili su u Prnjavoru, Derventi i Šamcu, a zanimljivo je da je kroz sva tri kao prvi prošao Grk Buglas, koji je potvrdio epitet jednog od najboljih sprintera na ovoj trci.

Ovo je bila osma biciklistička trka "Banjaluka - Beograd", a okupila je 180 takmičara i 32 ekipe iz 20 zemalja.

"Sve je proteklo onako kako smo priželjkivali. Nismo imali nikakavih nepredviđenih problema što se tiče organizacije, a i ove godine smo okupili kvalitetne takmičare. Publike je, takođe, bilo dosta i veoma smo zadovoljni kako je sve proteklo", kazao je Vladimir Kuvalja, direktor trke, i dodao da se nada da će 2015. ona biti bolja i jača u svakom pogledu:

"Samo nas nedostatak novca sprečava da ova trka pređe u viši rang po kriterijumima Međunarodne biciklističke unije (UCI). Moramo se nadati da ćemo u narednom periodu učiniti i taj posljednji korak kako bi ova trka zasijala u punom sjaju."

Tokom ovih osam godina najuspješniji takmičari ove trke bili su biciklisti iz Slovenije, a osim novčanih nagrada, biciklistima je ova trka značajna i za prikupljanje bodova za "Evropa tur" i Olimpijske igre.

Specifičnost 8. međunarodne biciklističke trke "Banjaluka - Beograd" je da je ove godine startovao i hiljaditi učesnik.

Start trke tradicionalno je bio na Glavnom trgu u Banjaluci, njoj je prethodila kružna trka "Gran pri Banjaluka", na kojoj je slavio Štefan Šafer. Ova trka, u dužini od 45 kilometara, uspostavljena je prije pola vijeka, povodom 22. aprila - Dana oslobođenja Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije