Ostali sportovi

Jeste li čuli za Pecka Outdoor Festival?

Jeste li čuli za Pecka Outdoor Festival?
Foto: N.N. | Jeste li čuli za Pecka Outdoor Festival?

Sigurno ste do sada već čuli za Pecku?! Iz čiste ljubavi i entuzijazma prema nestvarno lijepim predjelima naše Krajine i iz velike želje da se ti prostori ožive, nekolicina ljubitelja prirode je oživjela staru seosku školu u Pecki u opštini Mrkonjić Grad.

Od tada Pecku pohode brojni rekreativci, turisti, penjači, biciklisti i najvažnije ponovo djeca!

Pecka obiluje izvorima, pašnjacima, šumarcima, prelijepim starim seoskim kućama, dobrim ljudima i još boljim dešavanjima.

Sada se tamo očekuje jedno vrhunsko dešavanje Pecka Outdoor Festival i prilika da se lično uvjerite šta sve Pecka ima da ponudi.

Pecka se nalazi na nekih 80km od Banje Luke, 30km od Mrkonjić Grada, Šipova 20km I Sarajeva i Splita oko 170km, sasvim dovoljno da u danu pobjegnete od gradske gužve I uživate u pitomosti sela.

Festival će se održati od 25-27.Maja i jedinstven je po svom sadržaju što ga i izdvaja od većine festivala koji se dešavaju na našim prostorima. Organizatori su Savez za sport i rekreaciju Banja Luka, BK Summit i Udruženje Greenways.

Prva dva dana festivala je događaj Pecka Cross Country Maraton jedna od tri takve MTB trke u Bosni I Hercegovini i prilika da se profesionalci, amateri i rekreativci oprobaju na stazama Pecke u dužini od 60,40 i 20km.

Pecka XCM se nalazi na UCI kalendaru i donosi važne bodove, nacionalni plasman i novčane nagrade! S obzirom da naši brdski biciklisti nemaju mnogo takvih prilika da voze u svojoj državi očekuje se veliki broj MTB biciklista svih profila.

Dana 26.5. trka će početi u 12h što će biti i jedinstvena prilika za sve da budu dio ovakvog zanimljivog događaja, takmče se ili prate takmičare sa bezbroj fantastičnih lokacija Pecke.

Ono što Pecka Outdoor Festival čini jedinstvenim jeste i zadnji dan festivala, nedjelja 27.maj kada će cijela porodica uživati u različitim aktivnostima koji veličaju aktivan odmor. Svi zainteresovani mogu izabrati aktivnost za sebe kao što je penjanje na stijenama Pecke, obuke iz preživljavanja u prirodi, vožnje biciklima, šetnje, animacija, pozorište, jedino će biti teško odlučiti se samo za jednu! Sve aktivnosti su organizovane uz stručnju pratnju vodiča. Djecu možete ostaviti u sigurnim rukama naših animatora koji će voditi računa da se dobro zabave dok ste vi na nekoj od aktivnosti.

Selo će vam predstaviti ono najbolje od sebe na Pecka Zelenom marketu, pa ćete sa sobom moći ponijeti neki domaći džem, med, sir, mladi luk ili možda neki drugi suvenir.

Nismo zaboravili ni bicikliste, festival će imati  Bike fair sa ponudom opreme, noviteta iz ove oblasti.

Možemo sada da nabrajamo milion razloga zašto biti dio Pecka Outdoor Festivala ali vjerujte da će vas Pecka osvojiti na prvu…znamo zato što je i nas osvojila!

Prijave i info na: www.peckaoutdoor.com

Pecka Outdoor Festival podržan je od strane projekta MarketMakers, a cilj ovog događaja je popularizacija boravka na otvorenom i aktivnog odmora, kao i promocija prirodnih ljepota prekrasnog područja Pecke.

Prijatelji festivala su Carlsberg BH, Mtel, Zepter Passport turistička agencija, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, opština Mrkonjić Grad, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija Grada Banja Luka, Wiener osiguranje, Control rent-a-car i Krajina Klas d.o.o.

Medijski pokrovitelji: RTRS, Metromedia, Nezavisne novine, Nes radio, BUKA, Castra radio.

PECKA MARATON XCM 26.maj 2018’

Pecka Maraton XCM je dio Pecka Outdoor Festivala koji se održava od 25.do 27.maja u selu Pecka u opštini Mrkonjić Grad.

Dana 26.5.2018. sa početkom u 12:00h očekuje se oko stotinjak biciklista koji će se takmičiti i dobiti priliku da osvoje UCI bodove (Union Cycliste Internationale – Međunarodna biciklistička unija) ili provjeriti svoju formu i biti dio ovakvog događaja, rame uz rame sa profesionalcima i mogućim učesnicima Olimpijade 2020.godine!

Učešće u trci je otvoreno za sve profesionalce, amatere ili ljubitelje MTB vožnje.

U cijeloj BiH će u 2018. godini biti održane UCI trke na samo tri lokacije i Pecka je jedna od njih. Pecka MTB cup pripada XCM kategoriji Clas 3 sa značajnim nagradnim fondom . Takođe, osvojeni bodovi doprinose postizanju norme takmičara za Olimpijadu 2020. godine. Za sve takmičare se u različitim kategorijama dodjeljuje 12 setova medalja, četiri pehara i novčane nagrade.

Trka se nalazi u UCI kalendaru http://www.uci.ch/mountain-bike/calendar/

Voziće se Cross country koji podrazumjeva kombinovanu vožnju uzbrdo i nizbrdo po kružnoj stazi. Vozi se seoskim asfaltiranim i makadamskim putevima, te strmi singl track kraj stijena penjališta, tehnički zahtjevni uspon…..bez sumnje dobra zabava!

Za UCI bodove se voze tri kruga (60km), sport rekreativci voze dva kruga (40km) i rekreativno - zabavno jedan krug (20km).

Staza ima osam kontrolnih punktova i dvije okrepne stanice.

Prvi i drugi dan Festivala, rezervisani su za Cross country Maraton – Pecka XCM, dok se zadnjeg dana održava Dan za aktivnu porodicu.

Organizator trke je Udruženje za podršku održivom razvoju Greenways, BK Summit Banja Luka i Savez za sport i rekreaciju Banja Luka.

Više informacija, prijave, detaljan opis rute te propozicije trke možete pronaći na www.peckaoutdoor.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije