Ostali sportovi

Kaniskina odbranila titulu

Ruskinja Olga Kaniskina prva je takmičarka koja je odbanila titulu svjetske prvakinje u brzom hodanju na 20 kilometara, pošto je slavila juče na šampionatu svijeta u Berlinu.

Ona je juče slavila u vremenu 1.28.09 časova ispred Oliv Lounejn iz Irske (1.28.58) i Kineskinje Hong Liu (1.29.10). Kaniskina je poslije prvih pet kilometara bila 69, ali je postepeno ubrzavala i na 10. kilometru preuzela vođstvo.

Kenijka Dženet Džepkosgei, branilac titule na 800 metara, završila je nastup u Berlinu već u kvalifikacijama nakon što je pala i u cilj ušla posljednja u svojoj grupi. Kenijki je, sudeći prema televizijskom snimku, na stopalo stala i lagano je gurnula Južnoafrikanka Kaster Semenja, vlasnica najboljeg rezultata ove godine.

Dan ranije u trci na 10.000 metara najbrža je bila Linet Čepkemvoj Masai iz Kenije, koja je tu dionicu prešla za 30.51.24 minuta. Ona je do zlata došla izvanrednim finišem u kojem je prestigla takmičarke iz Etiopije Meseret Melkamu i Vude Avalev. Drugoplasirana Melkamuova je za pobjednicom zaostala jednu desetinku, a trećeplasirana Avaleva 71 stotinku. Na taj način prekinuta je dvanaestogodišnja dominacija Etiopije na svjetskim prvenstvima u ovoj disciplini, a Masaijeva, koja je prošle godine na Olimpijskim igrama bila četvrta, osvojila je prvu medalju na velikim takmičenjima.

"Ne mogu da vjerujem. Presrećna sam. Veoma sam srećna što sam osvojila zlato za Keniju. Nisam razmišljala o rivalstvu između Kenije i Etiopije, došla sam da trčim svoju trku", rekla je devetnaestogodišnja Masaijeva.

Melkamuova je poslije finalne trke izjavila:

"Veoma sam razočarana, ali sam sa druge strane i srećna jer je ovo moj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu i osvojila sam medalju", rekla je Melkamuova i dodala:

"Bila bih srećna da je Meserat Defar osvojila zlato. Očekivala sam da ona pobijedi".

Defarova, svjetska prvakinja iz Osake (2007), u subotu je zauzela peto mjesto (30.52.37).

Srpska atletičarka Olivera Jevtić nije zbog zdravstvenih problema startovala u finalnoj trci na 10.000 metara. Jevtićeva se, kako je saopšteno iz Atletskog saveza Srbije, taj dan probudila sa osjećajem mučnine i slabosti, praćene vrtoglavicom i povraćanjem, koje se ponavljalo u prijepodnevnim časovima.

"Ni intenzivnim merama rehidracije nismo mogli da je oporavimo i dovedemo u stanje bezbednog nastupa u trci. U popodnevnim satima njeno stanje se znatno pogoršalo i uz konsultacije sa lekarskim timom šampionata doneli smo odluku da se Olivera ne takmiči", rekao je Milan Mileusnić, ljekar Atletskog saveza Srbije.

Slavko Kuzmanović, trener srpske atletičarke, izjavio je da će Jevtićeva u Srbiji nastaviti sa terapijama i da se nada da će se uskoro vratiti treninzima.

Britanka Džesika Enis je odlično otvorila takmičenje u sedmoboju. Ona je 100 metara s preponama istrčala za 12.93 sekunde, a u skoku uvis bila je jedina koja je preskočila 1,92 metra. U bacanju kugle Britanka je ostvarila lični rekord sa 14,14 metara. Olimpijska šampionka Ukrajinka Natalija Dobrinska je dominirala u bacanju kugle zabilježivši rezultat od 15,82 metra, ali je Enisova trčala 200 metara za 23.25 sekundi i prvi dan završila sa 4.124 poena. Juče je u skoku udalj najbolja bila Poljakinja Kamila Čudžik (6.55).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije