Ostali sportovi

Karatisti na "hlađenju"

Karatisti na "hlađenju"
Karatisti na "hlađenju"

SARAJEVO - Saga o ujedinjenju bh. karatea dobila je novu epizodu, a to je da ovaj sport još neko vrijeme neće biti član olimpijske porodice u BiH i da karatisti ne mogu da se takmiče na međunarodnoj sceni na takmičenjima koja su pod ingerencijom krovne kuće bh. sporta.

Olimpijski komitet BiH je prije dvadesetak dana upozorio Karate savez BiH i Karate savez Karate federacije BiH da pronađu zajednički jezik i od dva paralelna saveza naprave jedan, inače će im biti zabranjeno da putuju na međunarodna takmičenja. Kako do dogovora nije došlo, Izvršni odbor OK BiH je u utorak odlučio da "u sastav olimpijskih timova OK BiH, odnosno na takmičenja koja su u njihovoj organizaciji, neće uvrštavati karatiste i njihove trenere dok karate sport ne bude objedinjen u jedan savez na nivou BiH".

"IK OK BiH još jednom traži i insistira od čelnika oba saveza da prihvate odgovornost i ujedine karate sport i to po načelima da može da postoji samo jedan karate savez BiH kao krovna institucija, a u skladu sa Zakonom o sportu BiH, da se poštuje Lozanska izjava, tj. da taj savez predstavlja sve sportiste sa cijele teritorije BiH i da ispunjavaju uslove koje zahtijeva Statut OK BiH", navodi se u saopštenju OK BiH, koji je napomenuo savezima da im je najstrože zabranjeno korištenje znaka, uloge, konteksta i dokumenata OK BiH bez pisanog odobrenja ovog tijela i da takva djela podliježu krivičnoj odgovornosti. Ovo praktično znači da nijedan bh. karate savez ne može da pošalje takmičare na Evropske igre u Bakuu (12 - 28. jun), ali i da smiju, ne mogu, jer su propustili priliku da otputuju na Evropsko prvenstvo u Istanbulu (u martu) koje je bilo kvalifikaciono za Igre u Bakuu. Ako ovakva situacija potraje, velike su šanse da bh. karatisti propuste i Mediteranske igre 2017. u Španiji. Iz oba saveza žale zbog ovog, ali kažu da nije do njih.

"Mi tražimo rješenje, ali oni neće da razgovaraju, smatraju da mi treba da se priključimo njima. Krivci za ovu situaciju su čelni ljudi KS KF BiH", kazao je Mirsad Fejzić, potpredsjednik KS BiH, dok je Samir Ćatović, prvi čovjek KS KF BiH, poručio:

"Odluka je jednostrana i nije u skladu ni sa jednim zakonom u BiH, a ni sa olimijskim principima. Žao mi je što se OK BiH opredijelio za jednu stranu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije