Ostali sportovi

Karatisti najavili medalju s OI

Karatisti najavili medalju s OI
Foto: N.N. | Karatisti najavili medalju s OI

Karate kao najuspješniji sport u zemlji jedini može donijeti prvu olimpijsku medalju BiH, poručili su predstavnici Karate saveza BiH.

Oni su se javnosti obratili danas povodom učešća bh. karatista na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore na Tenerifi. Ostvareni su zapaženi rezultati, a najbolji je bronzana medalja Muniba Dedovića u konkurenciji kadeta, koji je od 26 bh. takmičara donio jedino odličje. Izdvajaju se još dva sedma mjesta Ilme Rahmanović i Emina Mušanovića, kao i deveto mjesto Hamze Trkulje. U ukupnom plasmanu BiH je u konkurenciji 107 zemalja zauzela 32. mjesto.

"Pokazali smo i dokazali da karate ima svijetlu budućnost u BiH. Vjerujem kako ćemo uz sistem i kvalitetno rukovođenje Saveza nastaviti u kontinuitetu postizati dobre rezultate na velikim takmičenjima. Nama je primarni cilj da imamo kandidata koji će nastupiti na OI 2020. godine u Tokiju i iskreno se nadamo da će neko od naših predstavnika osvojiti prvu istorijsku medalju za BiH", rekao je Denis Muhović, jedan od selektora karate reprezentacije BiH, i dodao:

"Munib je ostvario zapažen rezultat u veoma jakoj konkurenciji. Njemu se u narednom periodu treba posvetiti velika pažnja. Čestitao bih njegovom treneru i klubu, koji su ga uspjeli dovesti na ovakav nivo. Još bih jednom apelovao na sve relevantne institucije da ne dopuste više da u zadnji momenat saznajemo da li će naši najbolji takmičari učestvovati na velikim takmičenjima."

Mujo Gec, generalni sekretar KS BiH, istakao je da je ova bronza samo uvod u ono što očekuje Savez.

"Kao što znate, karate kao sport ulazi u olimpijsku porodicu. Od naredne godine stupaju nova pravila izbora za OI. Uvodi se sedam kriterijskih takmičanja pod nazivom Premijer liga, a učešće u njoj će izboriti takmičari koji budu među 50 najboljih na listi. Mi želimo da među onim najboljim koji izbore OI bude i predstavnik BiH. Bh. karatisti imaju realnu priliku u realnim uslovima da steknu učešće u Tokiju, a onda očekujemo i tu istorijsku medalju", izjavio je Gec.

Dedović je do velikog podviga stigao nakon što je ostvario četiri pobjede.

"Pripreme su bile zaista teške i naporne, ali sav trud, rad i disciplina su se na kraju isplatili", istakao je Dedović, koji je zahvalio posebno treneru Aldinu Adiloviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije