Ostali sportovi

Karatisti u BiH dogovorili ujedinjenje

Karatisti u BiH dogovorili ujedinjenje
Karatisti u BiH dogovorili ujedinjenje

Predstavnici karate sporta postigli su i potpisali sporazum za konstituiranje jedinstvenog karate saveza BiH.

Domaćini sastanka i posrednici u pregovorima koji su doveli do istorijskog dogovora za ovaj sport bili su čelnici Olimpijskog komiteta BiH. Nakon višegodišnjih pregovora akteri karate sporta iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko u Sarajevu su ovog puta konačno uspjeli dogovoriti detalje vezane za rad i funkcionisanje budućeg jedinstvenog Karate saveza.

"Zadovoljstvo mi je što smo nakon dugo godina i više pokušaja za dobrobit sporta i sportista sa teritorije cijele BiH konačno uspjeli postići dogovor i potpisati jedan ovako važan sporazum. Određena je radna grupa koja će pripremiti Prijedlog statuta u skladu sa postignutim načelima. Očekujem da već do polovine februara budu organizovane sjednice skupština entitetskih saveza, a potom i ona krovna na državnom nivou", rekao je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

Iako među najmasovnijima, karate je jedan od rijetkih sportova koji ni 20 godina nakon rata nije bio ujedinjen u BiH. Prvi pregovori na ovu temu održani su samo nekoliko godina nakon rata, ali od tada do danas nije se uspjelo naći rješenje. Krovna bh. institucija nedavno je posegnula i za radikalnim mjerama pa je karatistima zabranjen nastup na svim takmičenjima u nadležnosti OK BiH.

"Posebno zbog te nepopularne mjere drago mi je da je dogovor postignut jer sportisti više neće ispaštati. Više od decenije OK BiH pokušava da ujedini karate sport BiH u skladu s Olimpijskom poveljom, Lozanskom deklaracijom, Etičkim kodeksom, Zakonom o sportu u BiH i Statutom OK BiH. Konačno smo u tome uspjeli", konstatovao je Kvesić. 

Prema članu 22 Zakona o sportu BiH, za jedan sport na nivou BiH može da se osnuje samo jedan sportski savez. Do sada su u bh. karateu postojala dva paralelna, koja su međusobno negirala legitimitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije