Ostali sportovi

Kičoge i Kufa na tronu

Kičoge i Kufa na tronu
Kičoge i Kufa na tronu

Kenijac Elijud Kičoge i Etiopljanka Tigist Kufa pobjednici su Londonskog maratona, na kojem je ove godine nastupilo više od 38.000 takmičara, amatera, humanitaraca, boraca za prava, entuzijasta..., čime je oboren rekord po posjećenosti u 35 godina dugoj istoriji ovog takmičenja.

Kičoge je 42 kilometra pretrčao za 2.04,42 časa, pet sekundi brže od zemljaka prošlogodišnjeg pobjednika Vilsona Kipsanga i Denisa Kimeta. Kufi je za istu dionicu trebalo 2.23,22 časa i ulaskom u cilj je prekinula četvorogodišnju dominaciju kenijskih atletičarki. Druga je bila Kenijka Mari Kitani, a treća Etiopljanka Tirfi Tsegaje.

Veliku pažnju izazvala je legendarna Pola Redklif, kojoj je ovo bio posljednji nastup. Britanka, koja je svjetska rekorderka u maratonu (2.15,25), tri puta je slavila na ulicama Londona, a u nedjelju u nezvaničnoj trci postigla je vrijeme 2.33,55 časova.

"Bilo je čudesno opet biti ovdje i trčati do kraja. Vrijeme? Ma koga briga za to. Došla sam ovdje da ponovo osjetim magiju Londonskog maratona i uspjela sam", kazala je Britanka koja je 2012. imala složenu operaciju stopala i tadašnje prognoze za nastavak karijere nisu bile dobre. Ipak, uspjela je da prebrodi sve i ponovo trči londonskim ulicama, a ovog puta je trčala u humanitarne svrhe i sakupljanje sredstava za fondove UNICEF-a.

Po običaju, Londonski maraton je okupio brojna poznata lica, bio je tu i princ Hari, a i porodica Bekam. Dejvid, Viktorija, sinovi Bruklin i Kruz bodrili su trećeg sina i brata Romea, koji je učestvovao u trci na tri milje.

Redovan učesnik maratona je i vozač Formule 1 Dženson Baton, a nastupila je i manekenka Kristi Tarlington-Barns i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije