Ostali sportovi

Klepić: Tlak mi se penjao i na 240

Klepić: Tlak mi se penjao i na 240
Foto: N.N. | Klepić: Tlak mi se penjao i na 240

Jedan od najboljih bh. karatista i aktuelni prvak Evrope u kategoriji preko 84 kg Ivan Klepić zbog zdravstvenih problema neće biti u mogućnosti da brani naslov najboljeg u Evropi.

Člana Sveučilišnog kluba Neretva bolest je spriječila u namjeri da predstavlja BiH u španskoj Gvadalahari.

"Nažalost, zadnja dva do tri mjeseca sam proveo jednako vremena po bolnicama koliko u dvorani i tako propustio cijelu polusezonu. Sve je počelo kao dijagnoza obične prehlade, gdje je dalje ustanovljeno da sam na nogama prebolio mononukleozu. To, kao ni snimci određenih organa, nije dalo odgovor na zdravstveno stanje, gdje moje tijelo ne podnosi ni 30 posto napora kojeg inače može, iako je po testovima u vrhunskoj formi, nikad boljoj", kaže sjajni Mostarac.

Detaljnije pretrage dale su odgovor zašto se to dešava.

"Pretrage rada srca pod naporom su napokon našle razlog mog stanja, a to je jako povišen tlak, koji se na treningu penjao i na 240! Tako da su doktori strogo zabranili i samu pomisao o nastupu na Europskom prvenstvu i situaciju označili kao opasnu po život ako bih se odlučio boriti", dodaje Klepić.

Cijela ova nepredviđena situacija veoma je teško pala Ivanu, koji je prošle godine bio među trojicom nagrađenih na Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a.

"Moj otac-trener i ja smo zbog navedene dijagnoze vrlo lako donijeli ovu tešku odluku. Trenutno daljim pretragama nastojimo utvrditi razlog oscilacija u tlaku da bih što prije krenuo s terapijom", kaže on.

Ivan se prošle godine okitio zlatom na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu u kategoriji preko 84 kilograma, a ova godine je veoma bitna jer se kroz turnire i prvenstva može obezbijediti norma za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Ne treba zaboraviti da karate nije na spisku sportova za Igre 2024. pa je ovo velika šansa koja se ne propušta.

"Nadam se da ću uspjeti riješiti ovaj problem te se, što je prije moguće, u potpunosti podrediti kvalifikacijama za Olimpijske igre", istakao je Ivan Klepić, šampion Evrope.

Karate reprezentacija BiH juče je autobusom krenula put Madrida. Evropsko prvenstvo će biti održano nedaleko od španske prijestonice, u gradu Gvadalahari od 28. do 31. marta, a očekuje se nastup više od 500 karatista i karatistkinja iz 51 evropske države. Među najbrojnijim selekcijama su Rusija sa 27 takmičara i domaćin Španija sa 24 predstavnika, a svih devet svjetskih šampiona koji su iz zemalja Evrope potvrdilo je svoj nastup

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije