Ostali sportovi

Klubovima otpisan dio dugova

Klubovima otpisan dio dugova
Klubovima otpisan dio dugova

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su u petak na vanrednoj sjednici Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Ovo je prvi sistemski korak pomoći države klubovima da bi dobili licence za učestvovanje u međunarodnim takmičenjima, ali i skiuli sa sebe breme velikih poreznih opterećenja. Najveći dužnici su fudbalski klubovi Sarajevo, Željezničar, Sloboda i Čelik, te Univerzitetsko sportsko društvo "Bosna"...

Klubovi nisu državni, ali nisu ni privatni te će donošenjem ovog zakona, kojim će biti omogućeno privatiziranje klubova, situacija biti drugačija.

"Ako i nakon otpisa dijela duga ne budu htjeli plaćati i ne budu izvršavali obaveze, onda će se moći klub koji je prvoligaš i ima tradiciju prebaciti u treću ili četvrtu ligu. To nismo mogli da uradimo a da im prije toga ne pokušamo pomoći", rekao je Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH, i dodao da neće biti otpisan dug za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje jer su klubovi dužni da izmire doprinose.

Ovim zakonom uređuju se uslovi, način i postupak naplate dospjelog a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013, otpis zateznih kamata i troškovi prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, a predviđeni su i modaliteti za smanjenje otplate glavnice.

"Imamo zadatak da omogućimo što više prihoda u budžet i vanbudžetske fondove, a ovakvim pristupom trebalo bi da prihodujemo najmanje pet do šest miliona KM u periodu od godinu ili dvije dana. U narednih 10 godina treba da prihodujemo nešto manje od 14 miliona jer pretpostavljam da će se manji dio klubova odazvati ubrzanom plaćanju koje smanjuje i neki procenat glavnice. Odnosno, izvršit će se naplata sredstava koja su se samo vodila na papiru za koje sigurno niko od poslanika koji su bili protiv zakona nema način da ih naplati", ističe Kaplan, koji je dodao da isti sistem treba uraditi i s rudnicima i preduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije