Ostali sportovi

Larisa Cerić godinu završava na krovu Evrope

Larisa Cerić godinu završava na krovu Evrope
Larisa Cerić godinu završava na krovu Evrope

SARAJEVO - Višestruka prvakinja Bosne i Hercegovine u džudu Larisa Cerić, jedna od najboljih sportistkinja u istoriji BiH, završiće 2014. na prvom mjestu rang liste Evropske džudo unije (EJU).

Trenutno najbolja džudistkinja Starog kontinenta u godini na izmaku ostvarila je niz impozantnih rezultata u seniorskoj konkurenciji, a posebno se ističe srebrna medalja osvojena na Evropskom seniorskom prvenstvu u francuskom Monpeljeu.

Višestruka šampionka BiH u godini na izmaku briljirala je i na dva evropska kupa, osvojivši zlatne medalje u Sarajevu, odnosno Beogradu, dok se na Grand Prixu u Budimpešti u izuzetno jakoj konkurenciji okitila bronzanom medaljom.

U Budimpešti je osvojila važne kvalifikacione bodove za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, a kako je izjavila agenciji Fena, u narednoj godini želi osvojiti što veći broj bodova kojima bi ostvarila plasman među najboljih osam džudistkinja svijeta, a samim tim bi imala lakši žrijeb na OI u Brazilu.

"Da bi mogla biti jedan od nosilaca žrijeba za OI moram ući među osam najboljih džudistkinja Međunarodne džudo federacije (IJF), a na taj način se ne bih već u prvom kolu susrela s favoritima takmičenja. Ako me zdravlje posluži, u narednoj godini ću puno trenirati i nastupiti na velikom broju takmičenja koja mi mogu donijeti bodove za bolji plasman, a potom bih u Riju dala sve od sebe da osvojim medalju", naglasila je Cerić.

Zbog povrede je propustila Olimpijadu 2012. godine, radi čega je sada izuzetno motivisana da ne propusti narednu smotru olimpijaca u Brazilu.

Plasman na OI osiguraće najboljih 15 džudistkinja u svakoj kategoriji, a predstavnica BiH se trenutno nalazi na 22. mjestu IJF liste, u kategoriji +78 kilograma.

U prilog joj ide činjenica da na OI iz svake zemlje može nastupiti samo jedna takmičarka, dok se među prvih 20 džudistkinja IJF liste nalazi po nekoliko predstavnica iz iste zemlje, tako da se bh. olimpijka po automatizmu nalazi na boljoj poziciji za plasman na Olimpijadu.

Pod stručnim nadzorom trenera i selektora Branislava Crnogorca, koji je prvi prepoznao veliki potencijal Larise Cerić i od malih nogu počeo s njom intenzivno raditi i usmjeravati je na put velikih sportista, Cerićeva je u toku karijere četiri puta proglašena sportistkinjom godine u izboru Nezavisnih novina, a tri puta u izboru Olimpijskog komiteta BiH.

"Svako priznanje mi je veoma drago jer na taj način vidim da je neko prepoznao moj trud i zalaganje. Kada vas krajem godine neko nagradi na taj način, to postane motiv da naredne godine trenirate još više i pokušate osvojiti nova odličja", kazala je 23-ogodišnja šampionka.

Cerićeva trenutno odmara od naporne sezone obavljajući laganije treninge s kolegama iz sarajevskog kluba ''Nippon'', a intenzivnije će trenirati od 5. januara.

Već u januaru je očekuje učešće na olimpijskom kampu u Austriji gdje će početi dizati takmičarsku formu, s ciljem da do aprila 2015, kada je očekuje nastup na Evropskom prvenstvu u Glazgovu (Škotska), obnovi formu iz prošle sezone.

U sklopu četvoromjesečnog takmičarskog programa za 2015, koji za Larisu Cerić određuje trener Crnogorac, nastupiće i na Svjetskom kupu u Sofiji i Evropskom kupu u Sarajevu. Nakon toga će trener ponovo sagledati i odlučiti koja su takmičenja najbolja za nastupe bh. šampionke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije