Šah

Lekić najbolji, Jakovljević četvrti na turniru u Kanu

Lekić najbolji, Jakovljević četvrti na turniru u Kanu
Lekić najbolji, Jakovljević četvrti na turniru u Kanu
Glas Srpske

KAN - Internacionalni majstor iz Banjaluke Dušan Lekić osvojio je prvo mjesto na tradicionalnom ljetnom šahovskom turniru, koji je održan u Kanu, poznatom francuskom ljetovalištu.

Na smotri, na kojoj je nastupilo 90 šahista iz 15 zemalja, Lekić je iz devet kola po Švajcarskom sistemu osvojio 7½ poena.

Odličan rezultat ostvario je još jedan Banjalučanin, međunarodni majstor Vlado Jakovljević, koji je bio u grupi od drugog do petog mjesta sa 7 osvojenih poena. Po dodatnim kriterijumima zauzeo je četvrtu poziciju.

Na ovoj smotri nastupio je još jedan Banjalučanin, mk Daniel Milekić, koji je sa 5½ poena osvojio 24. mjesto.

"Nas trojica smo ostvarili stvarno veliki uspjeh, pogotovo Lekić. Sama završnica turnira bila je izuzetno dramatična. U pretposljednjem kolu se sastao sa omladinskim šampionom Francuske Garijem Girožanom, koji je do tada bio na vrhu tabele sa šest poena iz sedam partija, dok je Lekić imao pola poena manje", naglasio je Jakovljević.

Sredinom partije desila se nesvakidašnja situacija.

"U izjednačenoj poziciji u sali u kojoj se igrao turnir zazvonio je mobilni telefon, koji je pripadao Girožanu. Sudija je odmah reagovao, zaustavio sat i po pravilima šahovske igre poen dodijelio Lekiću. U posljednjem kolu naš takmičar savladao je Francuza Kristofera Debrija i zasluženo osvojio prvo mjesto", dodao je Jakovljević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije