Ostali sportovi

Malo novca, a puno želja

Malo novca, a puno želja
Malo novca, a puno želja

Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS i dalje će podržavati velika sportska takmičenja i nagraditi uspješne rezultate, ali kao nemoguća misija izgleda da 965.000 konvertibilnih maraka podmiri potrebe sportskih organizacija.

"U Republici Srpskoj je oko 900 sportskih organizacija, a za njih je budžetom predviđeno 965.000 konvertibilnih maraka, kao i 2013. godine. Na gotovo isti način ćemo vršiti raspodjelu sredstava kao i prethodne godine i uradićemo to pravično", rekla je Nada Tešanović, ministar za porodicu, omladinu i sport, i dodala da je budžetom za sport ukupno predviđeno 2.231.000 KM.

Za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekana namijenjeno je 100.000 KM, za nacionalna sportska priznanja RS 320.000, a za 116.000 KM za vrhunske i perspektivne sportiste.

Prioritet Ministarstva je školski sport i podrška talentima.

"Male olimpijske igre RS, za koje je budžetom predviđeno 315.000 KM, su naš prioritet, kao i Ljetni kamp u Trebinju. Takođe, podržaćemo sve manifestacije koje su od interesa za RS, kao što su različita evropska i svjetska prvenstva i klubovi koji imaju dobre rezultate", rekla je Tešanovićeva.

Ono što brojni klubovi s nestrpljenjem očekuju je zakon o sportu, čiji će nacrt biti krajem februara. Posebno će biti interesantna privatizacija klubova.

"Oslanjaćemo se na iskustva drugih republika, ali ćemo sve dobro razmotriti. Na primjer, u Srbiji u zakonu ima dio o privatizaciji, ali tamo nisu postignuti željeni rezultati. Imaćemo rasprave i saslušaćemo sva relevantna mišljenja, ali prvo moramo da utvrdimo šta od sportskih objekata može ići u privatizaciju, a šta ne može. Moramo da sačuvamo ono što je od interesa za RS, da to i dalje bude u njenom vlasništvu", rekla je Tešanovićeva.

Ona je, takođe, navela da će i dalje sportisti koji žele moći da dobiju državljanstvo Srbije na osnovu specijalnih veza RS i Srbije, te da će Ministarstvo sportistima pomoći da dobiju pasoš Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije