Ostali sportovi

Medalje podsticaj Čajiću za nove pobjede

Medalje podsticaj Čajiću za nove pobjede
Medalje podsticaj Čajiću za nove pobjede

LUKAVAC - Karatisti lukavačkog Kluba borilačkih vještina ORKKA sa gotovo svakog takmičenja i turnira vraćaju se kao pobjednici, a prije nekoliko dana zlatnu medalju je iz Kipra donio Hamza Čajić, koji je odbranio titulu prvaka Evrope u kategoriji kadeta do 70 kilograma.

Čajić je učenik prvog razreda Gimnazije u Lukavcu, a karate je počeo trenirati u prvom razredu osnovne škole, dok se unazad pet godina takmiči.

"Sada izlazim iz svoje kategorije i biću u juniorima plus 76 kilograma. Nakon osvajanja titule evropskog prvaka u Cirihu prošle godine, medalje su se počele nizati jedna za drugom. Tu pobjedu u Cirihu uopšte nisam očekivao jer sam tek bio ušao u navedenu kategoriju i imao sam 14 godina, a radio sam sa takmičarima od 15 godina. Međutim, bio sam u formi i nakon četiri pobjedne i pete, finalne, ubjedljivo sam bio prvi", kaže Čajić.

No, prošlogodišnji mu je rezultat, priznaje, donio i veliki pritisak, jer se od njega očekivalo da ove godine odbrani titulu, što nije bilo lako.

"U Kipar sam otišao pod velikim pritiskom, ali sam poslije napornih borbi ponovo bio prvi", navodi najbolji evropski karatista u svojoj kategoriji.

Pojašnjavajući koliko je konkurencija bila jaka, te koliki je uspjeh postigao ovaj mladi Lukavčanin, trener Željko Zombra naveo je primjer borbe sa turskim reprezentativcem Arslanom Omerom Farukom.

"Imamo informaciju da Karate savez Turske broji preko 2.000 registrovanih klubova i da Vlada Republike Turske mnogo ulaže u svoju karate reprezentaciju. Imajući u vidu da od tolikog broja klubova državu predstavlja samo jedan takmičar, onda vidimo kakav je rezultat Hamza ostvario jer je u polufinalu pobijedio odličnog Arslana Omera Faruka rezultatom 6:1, dok je u finalnom meču, sa rezultatom 2:0 bio bolji od ruskog predstavnika Robera Avakinova", ističe Zombra.

Dodaje da Čajića nakon kraćeg odmora čekaju pripreme za Svjetski kup u junu u Umagu, te Balkansko prvenstvo, koje bi se krajem godine trebalo održati u Sarajevu.

Za vrhunske sportske rezultate, kaže trener Zombra, koji je majstor karatea četvrti dan, neophodni su harmonija uma, fizičkih sposobnosti, tehnike i taktike.

"Hamza ima sve te predispozicije na vrlo visokom nivou. Karate je u programu Olimpijskih igara u Japanu 2020. godine, a on će tada biti na usponu svoje karijere. Napuniće 20 godina i biće senior, pa se nadamo da će ispuniti olimpijsku normu. Ako sve bude teklo očekivano i bez većih problema, nadamo se i olimpijskoj medalji", rekao je Zombra.

Nabrajajući Čajićeva dosadašnja postignuća, Zombra je istakao da ovaj perspektivni karatista trenutno zauzima ubjedljivo prvo mjesto na zvaničnoj rang listi najuspješnijih kadeta Svjetske karate federacije plus 70 kilograma.

"Do tog prvog mjesta odveli su ga rezultati, i to 2014. godine kada je postao viceprvak Balkana pojedinačno i prvak Balkana ekipno. Prošle godine je u Cirihu osvojio titulu prvaka Evrope, a osvajač je i Svjetskog kupa, sve u kategoriji kadeta plus 70 kilograma. Na Svjetskom prvenstvu u Džakarti osvojio je treće mjesto, što je veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i njega samog. Ponovo je na Balkanskom prvenstvu u Dubrovniku bio prvak Balkana pojedinačno i viceprvak ekipno, a sada je u Kipru po drugi put osvojio titulu evropskog prvaka", ističe trener.

Za Klub borilačkih vještina ORKKA može se kazati da predstavlja pozitivnu stranu Lukavca, mjesta koje je poznato kao industrijski centar Tuzlanskog kantona, a zbog čega je postalo jedno od najzagađenijih na Balkanu.

Dječaci i djevojčice iz ORKKA, njih 120 aktivnih članova sa kojima radi pet trenera, trude se da svoj klub i mjesto, te državu iz koje dolaze predstavljaju na najbolji način.

"Protekla 2015. godina bila je najznačajnija u istoriji lukavačkog karate sporta, jer smo osvojili svjetsku medalju, pa i evropsku, i tri sa Svjetskog kupa. Osvojili smo pet balkanskih medalja i deset državnih, nakon čega nam je obećana finansijska pomoć od strane Opštine Lukavac i Tuzlanskog kantona", navodi Zombra, koji je od 2001. godine u kontinuitetu proglašavan najuspješnijim sportistom Lukavca, nakon čega ga je naslijedio "učenik" Čajić.

Takođe, Sportski savez Tuzlanskog kantonu Čajića je proglasio najuspješnijim sportistom u kategoriji kadeta, dok je Zombra bio drugi najbolji trener, iza Mare Lakić-Brčaninović, trenera košarkašica tuzlanskog "Jedinstva".

Ovi mladići se odlikuju skromnošću, a medalje i priznanja samo su im, kažu, podsticaj za nastavak marljivog rada. Disciplina i predano treniranje, te fer sportski potezi, sastavni su dio njihovih života. Smatraju da su istinski borci, koji se rukovode sportskim principima, dobri i plemeniti ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije