Ostali sportovi

Na Koševu upaljen Olimpijski plamen: "Vraćamo se na mapu važnih svjetskih događaja"

Na Koševu upaljen Olimpijski plamen: "Vraćamo se na mapu važnih svjetskih događaja"
Foto: Anadolija | Počela ceremonija otvaranja EJOF-a, defile sportista

SARAJEVO, ISTOČNO SARAJEVO - Na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" svečano je otvoren Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

20:37 -  Larisa Cerić najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine upalila olimpijski plamen. Veličanstven prizor na "Koševu".

20:35 - Zastavu su preuzeli predstavnici Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, Izet Rađo i Siniša Kisić. Baklja ide iz ruke u ruku bivših olimpijaca. Među njima su između ostalih: Slađana Golić, Vesna Bajkuša, Kada Delić, Mara Lakić, Jasmin Mrkonja, Slavica Pecikoza, Islam Đugum, Srećko Pejović, Željko Panić, Tanasija Kuvalja, Tadija Kačar, Zdravko Stojnić, Zlatan Saračević, Mirsad Fazlagić, Igor Špirić, Đuro Kodžo, Svetlana Kitić....Baklju nosi i vrhunski košarkaš Mirza Teletović

20:30 - Na stadion "Koševo" unijeta je olimpijska baklja mira. Prethodno je uz muzičko scensko finale "Mi stvaramo zajedno" manifestacija uvedena u samu završnicu. Na sceni je bilo i 160 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH.

20:18 - Predstavnica Asija Klačar je položila zakletvu u ime sportista. Nihad Bašić je položio zakletvu u ime trenera, a Slaviša Vučić u ime sudija.

20:15 - Refik Šabanadžović, Hamza Alić, Aleksandra Samardžić, Bibija Kerla, Sabahudin Delalić unijeli olimpijsku zastavu na stadion i podignuta na jarbol uz himnu olimpijskog pokreta. Vrhunski sportisti Refik Šabanadžović, Hamza Alić, Aleksandra Samardžić, Bibija Kerla, Sabahudin Delalić unijeli olimpijsku zastavu na stadion i podignuta na jarbol uz himnu olimpijskog pokreta.

20.10 - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH zajedno sa Abdulahom Skakom, Nenadom Vukovićem i Janezom Kocijančićem, otvorio je Evropski omladinski olimpijski festival EJOF 2019. Sarajevo i Istočno Sarajevo. Njegov govor takođe je na momente prekidan zvižducima dijela publike.

19:59 - Nenad Vuković, gadonačelnik Istočnog Sarajeva pozdravio je sportiste i goste, ali je njegovo obraćanje kada je pozdravljao političke zvaničnike praćeno zvižducima.  Zvižduci su se čuli i prilikom pozdravnog govora Janeza Kocijančića predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta.

"Uvjeren sam da se sa ovim događejem vraćamo na mapu važnih svjetskih događaja. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje i da ćemo unijeti optimizam među ljude. Zahvaljujem se svima koju su istinski vjerovali u nas. Kolegama iz Grada Sarajeva izražavam poštovanje koje cijenimo i koje, vjerujemo, da je bio model za uspjeh", naglasio je Vuković.

19:54 - Počelo obraćanje zvaničnika. Prvi se obratio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

"Dobro došli u Sarajevo glavni grad BiH. Ponosan sam na ovaj istorijski trenutak posebno što sam imao čast donijeti plamen mira u Sarajevo. Realizaciju ovog projekta u dva grada, Sarajevu i Istočnom Sarajevu iznijeli su ljudi koji vole BiH uz podršku Evropskog olimpijskog komieta. Mi smo odabrali put uspjeha i taj put nema alternativu. Uz prihvatanje svih naših razlika među nama koje smatramo prednošću, a ne preprekom, nastavićemo sa razvojem,", rekao je Skaka.

19:46 - Voditelji su još jednom pozdravili sve prisutne, a uslijedila je "Oda radosti".

19:44 -  Na "Koševo" su izašle i delegacije Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Ukrajine.

Zadnji su izašli sportisti Bosne i Hercegovine, a onda je atmosfera došla do usijanja. Publika je bila na nogama, a zastavu BiH nosi skijašica Esma Alić.

19:39 - Publici su se predstavile i reprezentacije Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Moldavije, Rumunije, Rusije, San Marina, a veliki aplauz publike na "Koševu" pobrali su i mladi sportisti Srbije. Izašli su i takmičari Slovačke, a kao i sve selekcije iz regiona posebno su pozdravljeni i Slovenci.

19:37 - Izašle su i delegacije Francuske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Islanda, Irske, Italije. Predstavnici Kosova su izazvali aplauz, nakon koji su izašli predstavnici Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, te Crne Gore, koji su takođe pozdravljeni aplauzom.

19:18 - Počinje defile zemalja učesnica. Po tradiciji prva je izašla reprezentacija Grčke, a posljednja će biti domaćin Bosna i Hercegovina. Nakon Grčke izašli su sportisti Albanije, Andore, Jermenije, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Bugarske, Hrvatske koji su doživjeli ovacije na "Koševu". Zatim su izašle reprezentacije Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, a većim aplauzom pozdravljeni su i predstavnici Mekedonije.

19:14 - Zastava BiH je podignuta na jarbol uz intoniranje himne BiH.

19:13 - Pripadnici počasne jedinice Oružanih snaga BiH na stadion su unijeli zastavu BiH. OS BiH dao je podršku EJOF-u stavivši na raspolaganje 250 vojnika.

19:10 - Na stadionu je preko 25.000 gledalaca. Na stadionu je počeo muzičko plesni program svečanosti. Nastupaju Kulturno umjetnička društva "Podveležje" Mostar i "Napredak" Busovača koji će se predstaviti igrama tri konstitutivna naroda u BiH.

Moto najvećeg sportskog festivala mladih Evrope za uzrast od 14 do 18 godina je „We create together“ (Stvaramo zajedno).

Riječ je o jednom od najvećih sportskih takmičenja u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igra davne 1984. godine.

Osim sportista ceremoniji svečanog otvaranja na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" prisustvuju brojni zvaničnici. Između ostalog članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i predsjedavajući Milorad Dodik, koji je će zvanično otvoriti EJOF 2019. Tu su i čelnici Olimpijskog komiteta BiH.

Gosti Sarajeva i Istočnog Sarajeva povodom EJOF-a između ostalog su Janez Kocijančić, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta, Zoran Zajev, predsjednik Vlade Makedonije, koji je u svečanoj loži sjedi u društvu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Preko 1.000 sportista iz Evrope od ponedjeljka do petka za medalje će se boriti na olimpijskim planinama Jahorina, Bjelašnica i Igman, te u dvoranama "Huan Antonio Samaran - Zetra", "Skenderija" i "Peki".

Nastupiće u sedam sportova i 20 disciplina, a zvanična maskota EYOF-a 2019. je "Grudvi".

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine čini 21 takmičar. Alpskom skijanje: Harun Kunovac, Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut. Ski trčanje: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović i Nikola Gavrilović: Biatlon: Aleksa Vuković, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo i Davor Škipina. Snovbord: Asja Klačar i Selina Memić. Brzo klizanje: Sumeja Zajimović.

Oko 6.700 osoba akreditovano je za ovu manifestaciju iz svih krajeva svijeta, ne samo iz Evrope. Uz takmičare, tu su, organizatori, delegati, zvaničnici nacionalnih olimpijskih komiteta, pripadnici osiguranja, vojska, policija, vatrogasci, ljekarske službe, komunalnih službi, novinari, taksisti... i naravno volontera bez kojih bi bilo nemoguće sve ideje sprovesti u djelo.

Oko 500 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercdegovine učestvuje u ceremoniji otvaranja EJOF-a na "Koševu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije