Ostali sportovi

Na biciklu trenira i po kiši

Na biciklu trenira i po kiši
Na biciklu trenira i po kiši

Banjalučanina Aleksu Crnčevića ljubav prema brdskom biciklizmu dovela je u vrh ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Rekreativno je počeo da vozi 2009. godine, ali je uprkos nekoliko ozbiljnih padova i povreda odlučio da se posveti onom što voli i da se profesionalno bavi brdskim biciklizmom.

"Kada sam 2011. godine počeo da vozim trke, shvatio sam koliko volim ovaj sport. Želio sam da više vremena i truda posvetim brdskom biciklizma i to sam uradio. Naravno, u početku nisam bio među najboljima u BiH, ali vremenom sam se probijao do prvih pozicija. Tri godine zaredom sam prvak BiH u više disciplina", ističe Crnčević.

Iako se nekima ne čini tako, brdski biciklizam je naporan sport i takmičari nisu uvijek raspoloženi za vožnju, jer na trening moraju i po kiši, snijegu, jakom suncu.

"Kao i u svakom sportu, postoje krize, ali volim biciklizam, pa mi ništa nije problem. Dnevno treniram između dva i četiri sata. Naporno jeste, nije to samo sjesti na bicikl i voziti. Vozili smo svaki dan po kiši, sezona je u toku i ne može da se pauzira. Biciklizam nema tajm aut, ne možeš napraviti pauzu tokom trke, jer 'ode' pozicija... Tako je i s treninzima, nema opuštanja jer pada forma", priča ovaj Banjalučanin.

On objašnjava da  postoje različiti tipovi treninga, rad na izdržljivosti, snazi...

"Često na treninge idem sam, bez trenera i društva tako da nije lako. Ja idem na fakultet, neki takmičari idu u školu i teško je pronaći vrijeme da zajedno treniramo", govori Crnčević.

Ipak, šampion ne odustaje. Prošao je brojne izazove, ali i mnogi su pred njim jer je sada senior.

"Tako je, ovo mi je prva godina kao senior. To je najteža godina, vozim s mnogo iskusnijim vozačima, teško je napraviti rezultat, ali trudiću se da vozim što više trka i stičem iskustvo", kaže Crnčević.

Ove godine je napravio niz dobrih rezultata. Državni je prvak u brdskom biciklizmu, prvak je BiH u maratonu, pobijedio je na maratonu u Mostaru, vodi u Premijer ligi BiH, u kojoj je na četiri trke ostvario tri prva mjesta i jedno drugo, a bio je peti na UCI C3 trci u Crnoj Gori. Takođe, nastupio je na Balkanskom prvenstvu.

Budžet kluba trećina bicikla

Brdski biciklizam je skup sport, a biciklisti često sami plaćaju sve troškove.

"Imam dva bicikla, a jedan, koji sam prošle godine nabavio, je tada bio vrijedan 7.000 KM. Takođe, održavanje je veoma skupo i bez podrške je teško napraviti rezultat. Nemam sponzora, ponekad bude naka donacija, ali s obzirom na troškove to nije dovoljno. Na primjer, budžet našeg kluba Summit je na nivou trećine bicikla, ali uprkos takvoj situaciji biciklisti ne odustaju. Još više vozimo, trudimo se i nadamo se da će biti bolja situacija", rekao je Aleksa Crnčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije