Ostali sportovi

Na startu oko 2.000 biciklista

Na startu oko 2.000 biciklista
Na startu oko 2.000 biciklista

Najmasovniji biciklistički događaj u Bosni i Hercegovini, kako su ga okarakterisali organizatori, manifestacija "Giro di Sarajevo" biće održana u nedjelju.

Sedmu godinu zaredom ovim događajem želi se skrenuti pažnja na nedostatak biciklističke infrastrukture u Sarajevu.

"Svake godine u julu se održava 'Giro di bambino' namijenjen mališanima do 12 godina i potom centralni događaj 'Giro di Sarajevo' na kojem se ovoga puta očekuje učešće do 2.000 biciklista. Drago nam je da broj biciklista svake godine raste, ali vlasti adekvatno ne prate evropske tokove. Svi razvijeni gradovi Evrope imaju biciklističku infrastrukturu i biciklizam kao vid transporta, što je želja da i u Sarajevu postane praksa", kazao je u ime organizatora Nisad Selimović.

Ruta ovogodišnjeg "Giro di Sarajeva" biće od Dobrinje do Vijećnice, te Vilsonovog šetališta. Početak je u nedjelju u 17 časova. Prvi put bit će održana i utrka "Giro Drag Race". Početak je u 19.30 na lokaciji pored pozornice na Vilsonovom šetalištu, gdje se tradicionalno i završava svaki "Giro". Broj biciklista u ovom dijelu programa je ograničen na 64, a dužina staze će biti 100 metara. Takmičenje je po kup sistemu, odnosno pobjednik svakog individualnog duela ide dalje, sve do konačne pobjede.

"To je nešto novo što smo osmislili za sve one koji vole biciklistička takmičenja, ali zbog licenciranja i zahtjevnih pravila nisu mogli učestvovati u njima. Naša trka je drugačija i mogu učestvovati svi biciklisti koji nisu licencirani od Biciklističkog saveza BiH", pojasnio je u ime organizatora Loren Keserović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije