Ostali sportovi

Nebeska F1 stiže u Rovinj

Nebeska F1 stiže u Rovinj
Nebeska F1 stiže u Rovinj

Ono što su bolidi Formule 1 za asfaltne staze, to su avioni svjetskog šampionata "Red Bull Air Race" za nebeske puteve, a ovaj adrenalinski sport ovog vikenda stiže u komšiluk, u Rovinj.

Hrvatski grad u Istri i ove godine, kao i prošle, uvršten je u zvanični kalendar ovog takmičenja, a ponovo se očekuje da će oko 50.000 ljudi doši da vidi majstorije "nebeske Formule 1".

Nakon Abu Dabija i Čibe, trka u Rovinju smatra se jednom od najzahtjevnijih u sezoni, koja će najbolje pilote svijeta natjerati da svoje sposobnosti iskoriste do maksimuma. Pobjedniku trke u Rovinju 2014. Hanesu Arku neće biti lako, jer Pol Bonom neće se opet zadovoljiti drugim mjestom, šampion Najdžel Lamb želi da se vratiti na vrh, a otkriće sezone, Australijanac Met Hol upravo u Rovinju traži svoju prvu pobjedu.

Avioni koje koriste vrijede i do 300.000 dolara, a u trenucima dok izvode najzahtjevnije okrete pri brzinama od preko 350 km/h, izloženi su silama koje iznose i do 10 G. Za razliku od vozača F1, koji po sezoni zarade i po desetak miliona evra, piloti imaju do 400.000 evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije