Ostali sportovi

"Nezavisne" na večeri borilačkih vještina u Ljubljani: Kozinova ispisala istoriju profi boksa

"Nezavisne" na večeri borilačkih vještina u Ljubljani: Kozinova ispisala istoriju profi boksa
Foto: Ilustracija | "Nezavisne" na večeri borilačkih vještina u Ljubljani: Kozinova ispisala istoriju profi boksa

Objedinjavanje WBU, WBC i WBF titula najmlađe šampionke svijeta Slovenke Eme Kozin (18), koja je ispisala nove stranice istorije profesionalnog boksa, ogromna energija i spartanski duh u ukupno 18 borbi boksera, K1 i MMA takmičara, obilježili su gala veče borilačkih vještina "Cage Fight Championship 4" u hali "Tivoli" u Ljubljani.

Kozinova, koja je nakon deset rundi odlične borbe na poene savladala dosadašnju šampionku u kategoriji do 72 kilograma Florens Mutoni iz Kenije na poene, istakla je da joj je posljednjih mjesec dana najbolji period u životu.

Pored pojasa koje je osvojila u ringu, mlada Slovenka, inače student Prirodno-matematčkog fakulteta, kaže da njenoj sreći nema kraja i najavila je planove koji će je krajem godine dovesti u BiH.

"Imam dvije borbe do kraja godine, obje su u decembru, prva je u Švajcarskoj, a druga u Banjaluci, na manifestaciji "Spartan Fight Night 2". Nakon toga slijedi kraći odmor, poslije čega me čekaju nove borbe", kazala je Kozinova, u čijem je stručnom štabu bio i trener kik-boks kluba Sveti Georgije iz Banjaluke Duško Zorić.

Za razliku od događaja na sličnim borilačkim manifestacijama širom svijeta, gdje neprijateljstvo između boraca zna da pređe u fizičke obračune, uoči mečeva atmosfera na CFC 4 bila je potpuna suprotnost. Takmičari su bili smješteni na istom mjestu i imali zajedničke obroke, tokom kojih nije bilo ni zrnca tenzije. To je novina u odnosu na prošlogodišnje izdanje, kada su slovenački bokseri bili razdvojeni od onih iz ostatka bivše Jugoslavije. Rudolf Pavlin, predsjednik organizacije, istakao je da je to jedan od ciljeva asocijacije kojoj je porodični odnos između članova uz fer i žestoke borbe u kavezu i ringu jedan od prioriteta.

U "Tivoliju" je nastupilo 36 boraca iz devet zemalja, a BiH je imala tri predstavnika. Velike ovacije publike izazvao je izlazak u ring Australijanca Marka de Mourija, koji je potvrdio reputaciji specijaliste za brze borbe. Mađar Laslo Tot pao je već u prvoj rundi. Najuzbudljiviju borbu ljubiteljima MMA u Sloveniji pružili su Miloš Marković iz Srbije i Slovenac Marko Drmonjić (pobjednik), a mnoge je njihova borba podsjetila na scene iz filma "Roki".

Bišćanka Amra Okugić je u MMA poražena od domaće takmičarke Tajde Ratajc. Više uspjeha od nje imali su Banjalučanin Nemanja Milaković i Sarajlija Edin Puhalo. Milaković je Slovenca Adama Kapića savladao nakon serije udaraca i prekida sudija u prvoj rundi.

Puhalo je u boksu u prvoj rundi nokautirao Mađara Adama Gjorkosa i ostvario maksimalnu 14 pobjedu u dosadašnjih 14 profesionalnih mečeva (13 nokautom). Njega do kraja godine čeka još izazova.

"Ova borba bila je jedna stepenica prema borbi za mediteransku titulu u WBC ili WBA verziji, za koju bi trebalo da dobijem šansu da se borim do kraja godine. Protivnik me na neki način iznenadio, očekivao sam da bude žešći, međutim poluaperkat u jetru, koji je moja specijalnost, riješio je meč. To me ne čudi, jer je i posljednjih šest protivnika tako završilo", kazao je Puhalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije