Ostali sportovi

Oldridž i Duke u trci za Hantom

Oldridž i Duke u trci za Hantom
Oldridž i Duke u trci za Hantom

MOSTAR - Preliminarna runda skokova sa Starog mosta u Mostaru održana je danas, a glavno takmičenje Red Bull Cliff Diving - Svjetskog prvenstva slijedi u subotu s početkom u 15.30.

Nakon preliminarnih skokova, a po broju postignutih bodova, određen je i sam redoslijed kojim će skakači nastupati na sutrašnjem takmičenju.

Stručni žiri je imao pune ruke posla, a ocjena je zavisila od težine skoka. Zahvaljujući broju osvojenih poena skakači su kvalifikovani za sutrašnje takmičenje od prve do 14. pozicije. Prema riječima organizatora, sutra će skakači skakati po tri puta, i to prve dvije runde skaču jedan protiv drugog, odnosno najbolji protiv najslabije plasiranog na osnovu danas ostvarenih poena.

Tako će prvi u prvoj rundi skakati danas najbolji Paredes Džonatan i, takoreći, najlošije plasirani Žunior Žuselino, koji je zbog bolesti propustio današnje takmičenje.

Nakon prve dvije runde, njih sedam idu u finale i nakon tog trećeg skoka imaćemo pobjednika u Mostaru.

Mostar je domaćin šestog ovogodišnjeg takmičenja. Na pet dosadašnjih takmičenja, najbolji svjetski skakači već su obarali rekorde i pomjerali granice. No, takmičenje u Mostaru će najvjerovatnije odrediti dalji tok prvenstva, ako ne i prvaka.

Sa pet pobjeda iz pet takmičenja Gari Hant uvjerljivo vodi u ukupnom poretku, a prate ga Blejk Oldridž i Orlando Duke, koji imaju jednak broj bodova. Na Starom mostu će se tako odlučivati da li će uspjeti zadržati poredak za Hantom ili će eventualnom pobjedom aktuelni prvak osigurati novu titulu dvije stanice prije kraja prvenstva.

Najbolji svjetski skakači u vodu prvi put se takmiče na Starom mostu, gdje sa 27 metara visine izvode vratolomne skokove od kojih zastaje dah. Kako bi se postigla visina od 27 metara, s koje takmičari skaču, na mostu je prethodnih dana postavljena dodatna platforma visoka sedam metara. Ukupna visina je sada skoro za trećinu veća od visine samoga mosta, što izgleda uistinu impresivno i izaziva mnoge zadivljene poglede i komentare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije