Ostali sportovi

Ove sportistkinje se kupaju u novcu (VIDEO)

Ove sportistkinje se kupaju u novcu (VIDEO)
Ove sportistkinje se kupaju u novcu (VIDEO)

Poznato je da sportistkinje zarađuju znatno manje novca od svojih uspjeha nego što je to slučaj sa njihovim muškim kolegama.

Ipak postoji određeni broj njih koji su uspjeli da upišu popriličan broj nula na svojim bankovnim računima, a među njima je najviše teniserki.

10. Danica Patrik (automobilizam) 18 miliona dolara

Kao žena u "muškom" sportu Danica je svoj talenat naplatila bogatim sponzorskim ugovorima. Nedavno je napunila 33 godine, a osim trka, redovno je model raznim proizvodima. Prava zvijezda NASCAR-a postala je 2008. godine i prva je žena koja je osvojila IndyCar trku.

Na trci Indianapolis 500 završila je 2009. godine kao treća i to je najviši plasman u istoriji žena na ovoj popularnoj trci.

9. Lindsaj Davenport (tenis) - 20 miliona dolara

Bivša američka teniserka osam  puta je bila broj jedan na svijetu, osvojila je tri grend slema, a ima i zlatnu medalju s Olimpijskih igara. Prošle godine je uvrštena u tenisku međunarodnu Kuću slavnih, a u karijeri je zaradila 20 miliona dolara.

8. Karolina Voznjacki (tenis) - 20 miliona dolara

Ova lepotica jedna je od najboljih na svijetu i bila je broj jedan 67 nedelja u nizu, u periodu od 2009. do 2010. godine. Prva je skandinavka koja se našla na broju jedan, a tek su joj 24 godine. Ima bogate sponzorske ugovore i očekuje se da se u narednim sezonama popne i više na ovoj listi.

7. Kim Juna (klizanje) – 21 milion dolara

Klizačica iz Južne Koreje je 2010. godine osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a prošle godine u Sočiju dobila je srebrnu. Rušila je svjetski rekord 11 puta, a osam puta ga je sama postavljala. Aktualna je svjetska rekorderka, a u cijeloj svojoj karijeri ni jedno takmičenje nije završila ispod pobjedničkog postolja. Upravo je ova 24-godišnjakinja najzaslužnija za dodjeljivanje Zimskih olimpijskih igara Pjengčangu u Južnoj Koreji 2018. godine.

6. Anika Surenstam (golf) - 40 miliona dolara

Penzionisana švedska golferka jedna je od najuspješnijih u tom sportu. Ima čak 93 međunarodne pobjede i 72 osvojena turnira, uključujući i deset najvećih "Mastersa". Bogati sponzorski ugovori doveli su je na šesto mjesto.

5. Li Na (tenis) - 40 miliona dolara

Nedavno penzionisana kineska teniserka imala je karijeru koju mnoge sanjaju. Bila je broj dva na svijetu u februaru 2014. godine, a osvojila je i dva grend slema, uključujući Roland Garos 2011. godine kada je postala prva žena iz Azije na krovu ovog velikog turnira u Francuskoj. Upravo joj je taj naslov na pariškoj zemlji donio ogromne sponzorske ugovore i lansirao je na peto mjesto najbogatijih sportistkinja na svijetu.

4. Ana Kurnjikova (tenis) - 50 miliona dolara

Penzionisana ruska teniserka nikada nije osvojila ni jedan turnir, ali na svom vrhuncu je bila među najtraženijim "pretragama" na Guglu. U igri parova bila je druga na svijetu, a kada joj je partnerka bila Martina Hingis osvojila je Australijan Open 1999. i 2002. godine. Na žalost, prekinula je karijeru već sa 21 godinu zbog ozbiljnih problema sa leđima i kičmom. Uprkos svemu, njen bankovni račun i te kako je zdrav.

3. Venus Vilijams (tenis) - 75 miliona dolara

Starija sestra Vilijams bivši je broj jedan i tu je poziciju zauzimala tri puta u karijeri. U februaru 2002. godine postala je prva afro-amerikanka na broju jedan. Uz bogate nagrade na turnirima, sponzorski ugovori s velikim brojem američkih kompanija donose joj treće mjesto na listi najbogatijih sportistkinja svijeta.

2. Marija Šarapova (tenis) - 90 miliona dolara

Lijepa Ruskinja broj jedan na svijetu bila je u pet navrata, a osvojila je i 33 WTA titule, uključujući pet grend slemova. Mnogi upravo Šarapovu smatraju najuspješnijom sportistkinjom, a samo ugovor sa Najkom donosi joj desetine miliona. Ali, ipak nije najbogatija...

1. Serena Vilijams (tenis) - 120 miliona dolara

Mnogi je ističu kao najveću teniserku svih vremena. Na broju jedan ženskog tenisa bila je u šest navrata i ne misli da stane jer je postala i najstarija teniserka koja je ikada držala titulu najbolje na svijetu. Od aktivnih teniserki ima najviše pobjeda na velikim turnirima. U svojoj kolekciji ima i četiri zlatne olimpijske medalje, a samo od turnira zaradila je 63,5 miliona dolara. Sponzorski ugovori su u slučaju Serene Vilijams izrazito bogati i ova je 33-godišnjakinja daleko najbogatija sportistkinja na svijetu.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije