Ostali sportovi

Pakjao u Kini "kuje" šampione

Pakjao u Kini "kuje" šampione
Pakjao u Kini "kuje" šampione

Zvanično najbolji borac prošle decenije Manu Pakjao objavio je da će otvoriti bokserski institut u Kini i da vjeruje da ova zemlja može da proizvede svjetske šampione.

Popularni Pekmen će u saradnji s jednom kineskom kompanijom i Vladom te zemlje otvoriti institut koji će nositi njegovo ime i čiji je cilj da polaznicima prenese iskustva pomoću kojih je osvajao titule u rekordnih osam težinskih kategorija, prenosi Beta.

Pakjao je ovu vijest objavio iz Šangaja, u kojem je počeo promociju za svoju borbu 22. novembra protiv Krisa Aldžirija za titulu u velter kategoriji u verziji WBO.

"Institut za boksersko obrazovanje 'Manu Pakjao' će biti otvoren u Pekingu, a onda je planirano da se raširi na cijelu Kinu", objavio je 35-godišnji Filipinac i dodao:

"Kina je proizvodila uspješne borce i olimpijske pobjednike na amaterskom nivou i postoji potencijal da se to prenese u profesionalne redove. Lokalnim borcima je samo potrebno nešto znanja o boksu i treba da se nauče osnovama. Naravno da stanovništvo od 1,4 milijarde ljudi može da proizvede prvake."

Osim što je i jedan od najboljih boksera svih vremena, Pakjao je i kongresmen svoje zemlje. On je kazao da želi i da ovaj projekat doprinese boljim odnosima Kine i Filipina, koji se spore u vezi s teritorijom u Južnom kineskom moru.

"Ovo će pomoći i našim odnosima, naročito zato što kineska vlada učestvuje u ovom projektu. Dolaziću na akademiju jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca da vidim kako stvari idu", naglasio je Pakjao.

Osim dužnosti u svojoj akademiji, kongresu i boksu, Pakjao je nedavno preuzeo ulogu trenera igrača u novom profesionalnom košarkaškom timu sa Filipina, koji će debitovati u oktobru. Pakjao je rekao da trenira svaki dan osim vikendom i da mu to ne predstavlja problem. Borac, koji često citira Bibliju, na Filipinima ima status narodnog junaka. Kada se on bori, cijela zemlja staje, a njihovo masovno gledanje u kućama i na javnim mjestima je uobičajena stvar.

Pakjaova karijera je počela davne 1995. godine, a ostaće upisano u bokerskim analima da je on jedini bokser u istoriji s titulama u osam kategorija. U profesionalnoj karijeri imao je 63 borbe, a ostvario je 56 pobjeda (38 nokautom), pet poraza i dva neriješena rezultata.

Kličko boksuje 15. novembra

Meč između Ukrajinca Vladimira Klička i Bugarina Kubrata Puleva, prvobitno zakazan za 6. septembar, biće održan 15. novembra u Hamburgu. Aktuelni svjetski šampion Kličko pokidao je prije dva dana biceps tokom treninga, zbog čega je odložena njegova odbrana titule. Menadžment ukrajinskog boksera saopštio je da će on morati da propusti četiri nedjelje treninga. Kličko se povrijedio u svom trening kampu u Austriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije