Ostali sportovi

Po bodove za Rio

Po bodove za Rio
Po bodove za Rio

Sve je spremno za devetu trku "Beograd - Banjaluka", a biciklistički karavan sa 200 takmičara iz 30 zemalja krenuće sutra iz glavnog grada Srbije ka gradu na Vrbasu.

"Biće to još jedna vrhunska trka. Takmičari će sakupljati bodove za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, što joj daje veći značaj i samim tim imamo najviše prijava takmičara do sada. Treći put već postavljamo rekord po broju učesnika kada je riječ o trkama u regionu i zainteresovanost velikih ekipa nam govori da smo napravili odličan posao i veliki događaj u ovom dijelu Evrope", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

On je podsjetio da su prve dvije trke startovale iz Beograda, a ostale iz Banjaluke. Start prvog dijela ovogodišnje trke je u subotu ispred hotela "Slavija" u 10 časova, a cilj poslije 159 km u Brčkom (oko 14 časova). Takmičari će bez zaustavljanja preći granicu.

"Karavan iz Brčkog seli u Teslić, odakle će biciklisti u nedjelju u 12 časova krenuti ka Banjaluci, preko Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša. Nakon 170 km vožnje doći će u Banjaluku (oko 15.30), gdje će voziti šest krugova (pet km jedan krug) na relaciji od Ulice Trive Amelice do Bulevara cara Dušana", istakao je direktor trke.

Među ekipama učesnicama su slovenačka Adria Mobil, američki CMI, reprezentacije Grčke, Turske, Srbije... Tihomir Kuvalja, generalni sekretar Biciklističkog saveza BiH, prisjetio se početaka trke, koji nisu bili lagani.

"Uspjeli smo u namjeri da napravimo nešto veliko i dobro, nešto čime promovišemo Banjaluku, Republiku Srpsku, BiH, Srbiju. Kada smo počeli da organizujemo trku, molili smo preko prijateljskih veza da nam dođe bilo ko iz inostranstva, a sada svi žele da dođu. Organizacija trke je kompleksna, glavni teret organizacije preuzeli su biciklistički klubovi BSK iz Banjaluke i beogradski Partizan, ali iza takmičenja stoje i biciklistički savezi RS, BiH i Srbije. Bez njih ne bi bilo trke, ali ni bez podrške Vlade RS, grada Banjaluka, kompanija 'M:tel', 'Brother' i 'Banjalučke pivara'...", rekao je Tihomir Kuvalja.

Trka se tradicionalno održava povodom Dana Banjaluke, ove godine i povodom 70. godina pobjede nad fašizmom, istakli su organizatori, a ima i veliki turistički značaj.

Širenje trke

Plan BSK-a i njegovih partnera je da trka od sljedeće godine bude Velika nagrada RS i Srbije, odnosno da pokrije veći dio teritorije.

"Ove godine trka prvi put prolazi kroz Federaciju BiH, gdje smo naišli na pozitivne rakcije vlasti, i imamo želju da proširimo trku na veći dio teritorije, ali na više dana. Smatram da će biti i veliki turistički interes, a ako budemo imali podršku, organizovaćemo trku", rekao je Vladimir Kuvalja.

Konkurencija

Jedan od učesnika trke biće Dušan Kalaba, nekadašnji biciklista BSK-a, a sada Partizana i reprezentacije Srbije.

"Konkurencija je jača nego prethodnih godina. Dobro sam se spremao i nadam se da ću u što boljem svjetlu predstaviti reprezentaciju Srbije", rekao je Kalaba, balkanski prvak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije