Ostali sportovi

Poznati učesnici konferencijskih finala

Poznati učesnici konferencijskih finala
Poznati učesnici konferencijskih finala

NJUJORK - U finalu Nacionalne konferencije američke profesionalne lige u američkom fudbalu (NFL) igraće branioci titule Sijetl Sihouksi i Grin Bej Pakersi, dok će u finalu Američke konferencije snage odmjeriti Nju Ingland Patriotsi i Indijanapolis Koltsi.

Nakon što su Sijetl i Nju Ingland izborili nastup u konferencijskim finalima u subotu, u nedjelju su nakon zanimljivih dvoboja saznali i svoje suparnike.

Posebno je zanimljivo bilo u Grin Beju gdje je pobjednika odlučila kontroverzna sudijska odluka četiri i po minute prije kraja. Naime, kod vodstva domaćih Pakersa 26-21 Dalas Kaubojsi su bili u napadu i trebao im je tačdaun za pobjedu. Kaubojsi su stigli na 32 jarda od svog cilja i imali su posljednji, četvrti pokušaj u kojemu su morali osvojiti dva jarda za nastavak napada, dok bi u suprotnom morali predati loptu Pakersima.

Vođa napada Dalasa Toni Romo bacio je dugačku loptu prema svom najboljem hvataču Dezu Brajantu, koji je uhvatio loptu jedan jard od posljednjeg polja, ali je prilikom prizemljenja izgubio kontrolu nad njom. Sudije su u prvom trenutku procijenile kako je Brajantovo hvatanje bilo pravilno, te bi Dalas imao četiri pokušaja za osvajanje preostalog jarda, no trener domaćih Majk MekKarti osporio je tu odluku. Sudije su nakon dugotrajnog pregledavanja snimka promijenili svoju odluku i dodijelili loptu Grin Beju.

U dvoboju Denver Bronkosa i Indijanapolis Koltsa nije bilo toliko neizvjesno, a gosti su na kraju slavili sa 24-13 i tako možda u penziju otpratili jednog od najboljih igrača američkog fudbala svih vremena Pejtona Maninga, koji će u martu napuniti 39 godina. Maning je protiv svoje bivše ekipe (bio je član Koltsa od 1998. do 2011.) odigrao vrlo skromnu utakmicu, te ga je potpuno nadigrao njegov nasljednik na poziciji kvoterbeka u timu iz Indijanapolisa Endrju Lak, odvevši svoju ekipu među četiri najbolje u ovoj sezoni. Konačna statistika pokazuje da je Lak dodavanjima osvojio 265 jarda, a Maning tek 111.

Konferencijska finala u NFL-u na programu su u nedjelju, 18. januara, a pobjednici će se ogledati u Superboulu 1. februara u Glendejlu u Arizoni.

Rezultati

Američka konferencija (polufinale)

  • Nju Ingland Patriots - Baltimor Ravens 35-31
  • Denver Bronkos - Indijanapolis Kolts 13-24

Nacionalna konferencija (polufinale)

  • Sijetl Sihouks - Karolina Panters 31-17
  • Grin Bej Pakers - Dalas Kaubojs 26-21

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije