Ostali sportovi

Predstavljen brojni bh. tim od kojeg se očekuju medalje

Predstavljen brojni bh. tim od kojeg se očekuju medalje
Foto: N.N. | Predstavljen brojni bh. tim od kojeg se očekuju medalje

U Olimpijskom komitetu BiH nadaju se osvajanju nekoliko medalja od bh. sportista na predstojećim 18. Mediteranskim igrama u Taragoni (Španija) koje se održavaju od 22. juna do 1. jula.

Bosnu i Hercegovinu će na ovim igrama predstavljati rekordnih 119 učesnika, a danas je u Sarajevu na predstavljanju bh. tima istaknuto da vjeruju da će bh. takmičari nastaviti tradiciju dobrih rezultata na ovim Igrama.

„Učestvuje 26 zemalja među kojima je i BiH. Ovo je takmičenje gdje je BiH svojevrsno imala dosta uspjeha i dosta medalja je osvajala na svim igrama na kojima je učestvovala. Mi očekujemo da će 119 sportista, trenera, sudija...sigurno sve učiniti i dati sve od sebe da se nastavi taj kontinuitet osvajanja medalja i da će nekoliko naših sportista sigurno iz Taragone vratiti se sa medaljama“, rekao je predsjednik OK BiH, Siniša Kisić, koji je dodao da će ovaj put bh. krovnu bh. instituaciju košatati oko 250.000 KM.

Na programu igara biće 31 sport, a bh. sportisti će se takmičiti u njih 14. Prvi put u istoriji Mediteranskim igramaa učestovaće i jedan paraolimpijac-paraplivač, Nermin Memić. Istaknuto da ovu brojnu delegaciju čine skoro svi najbolji bh.sportisti izuzev Larise Cerić, Ivone Ćavar, Damira Džumhura i Mirze Bašića.

Takođe je istaknuto da će bh. tim nastupiti u opremi domaćeg proizviđača sportske opreme No1, kompanije Hasky sport-Travnik i koji je zajedno sa kompanijom gbt (Grafo Balkan Banjaluka) novi sponzor sportske opreme za olimpijske selekcije i OK BiH.

Bh. takmičari nisu obećali osvajanje medalja, ali su naglasili da će dati sve od sebe da BiH predstave u što boljem svjetlu.

„Nadam se što boljem rezultatu. Ako me posloži zdravlje i druge okolnosti koje su bitne na takmičenjima, očekujem da ispunim normu za EP ove godine u Berlinu“, istakao je predstavnik BiH u atletici, Rusmir Malkočević.

Jedna od glavnih uzdanica u Španiji biće reprezentativka BiH u džudou, Aleksandra Samardžić.

„Nikada ne mogu obećati medalju, to je preambiciozno, ali mogu reći sa sigurnošću da ćemo ja i moje kolege u najboljem svjetlu predstaviti BiH i naše klubove“, riječi su jedne od najboljih bh. džudistikinja.

Među takmičarima se nalazi i Darko Savić, najbolji bh. kajakaš.

„Ono što ja mogu da mi je kažem da je ovo jedna prilika i velika čast što dolazim ponovo iz hrama sporta BiH i što se mene tiče u Taragoni ću dati zadnji atom snage da BiH predstavim u najboljem svjetlu“, rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije