Ostali sportovi

Preminuo legendarni odbojkaš Zoran Petrović

Preminuo legendarni odbojkaš Zoran Petrović
Preminuo legendarni odbojkaš Zoran Petrović

Jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena i doajen sportskog novinarstva Zoran Petrović preminuo je danas u Beogradu u 80. godini.

Kao igrač osvajao je titule sa Jugoslavijom sa Karaburme, potom u dresu Partizana, dok je za reprezentaciju u periodu od 1958. do 1968. godine odigrao 137 utakmica ne propustivši nijedan meč.

U sportskom novinarstvu počeo je da radi kao dopisnik "Sportskih novosti", a od 1990. godine radio je u "Sportskom žurnalu", gdje je dočekao i penziju 2003. godine. 

Pratio je sve sportove, od rvanja, košarke, odbojke, vaterpola, rukometa, fudbala... 

Prvi je otkrio prelazak vaterpoliste Igora Milanovića iz Partizana u zagrebačku Mladost i košarkaškog asa Vlada Divca iz Partizana u Los Anđeles Lejkerse. 

Kao novinar "Sportskog žurnala" ispratio je nevjerovatan napredak jugoslovenske odbojkaške reprezentacije od 1995. godine, a kruna njegovog izvještavanja bilo je sa Evropskog prvenstva u Ostravi 2001. godine, kada su odbojkaši postali prvaci Evrope. 

Od brojnih priznanja koje je dobio izdvajaju se Orden zasluga za narod sa Srebrnom zvijezdom, “Majska nagrada” Sportskog saveza Srbije za životno djelo (2011) i Zlatna plaketa Odbojkaškog saveza Srbije (2009). 

Vrijeme i mjesto sahrane Zorana Petrovića biće naknadno objavljeno.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije