Ostali sportovi

Promocija sporta i RS u cjelini

Promocija sporta i RS u cjelini
Promocija sporta i RS u cjelini

BANJALUKA - Ministar porodice,omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da je "Vidovdanska trka" u Brčkom veoma važna manifestacija koja promoviše sport i Republiku Srpsku u cjelini.

Ona je rekla da je ova tradicionalna manifestacija od posebnog značaja za Republiku Srpsku, te da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske podržava njeno održavanje finansijski i organizaciono. 

Otvarajući u Banjaluci izložbu "Dvadeset godina Vidovdanske trke" autora Ognjena Plavšića iz Brčkog, Davidovićeva je navela da će fotografije ove velike sportske manifestacije imati priliku da vide i stanovnici Beograda, Atine i Berlina. 

Izložbu je podržao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koji je rekao da je autor izložbe svojim foto aparatom na najbolji način proširio vidike mnogima. 

"On nije samo hroničar ove trke, već hroničar jednog velikog poduhvata koji se desio neposredno poslije rata. Brčko je bilo razoreno ratom i u nekim dijelovima je bio potpuno ugašen život, a cilj `Vidovdanske trke` je da predstavi život, da se posveti mladima i budućnosti tog grada", istakao je Đokić. 

On je rekao da je "Vidovdanska trka" na samom početku krenula skromnom organizacijom, a da je dostigla visok, reprezentativan nivo u svjetskom atletskom sportu. 

Autor izložbe, fotograf Ognjen Plavšić rekao je da je za 20 godina održavanja "Vidovdanske trke" načinjeno više od 20.000 fotografija. 

On je dodao da izložba obuhvata oko 40 radova koji prikazuju kompletno dešavanje jedne trke, od starta do cilja. 

"Fotografije prikazuju život `Vidovdanske trke` od starta do završetka", rekao je Plavšić, kome je ovo treća izložba radova u Banjaluci. 

Direktor "Vidovdanske trke" Boro Đurđević istakao je da je izložba i prilika za prezentovanje najvišeg priznanja Evropske atletske federacije za kvalitet "pet zvjezdica kvaliteta" koje je dobila "Vidovdanska trka". 

"Republika Srpska i kompletan sport Srpske, ali i BiH i regiona može da bude ponosan na nas", rekao je Đurđević koji je repliku sertifikata o najvišim standardima uručio ministru porodice, omladine i sporta Srpske Jasmini Davidović. 

On je istakao da će izložba 9. juna biti otvorena u Beogradu, zatim u jesen u Atini, a od maja naredne godine biće dio stalne postavke Svjetskog muzeja atletike u Berlinu. 

Otvaranju izložbe u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije