Ostali sportovi

Rekordi za sva vremena

Rekordi za sva vremena
Rekordi za sva vremena

Razlika između vrhunskih i prosječnih sportista je u ostvarenim rekordima, koji nerijetko ostaju upisani u istoriji sporta za sva vremena.

Ovo je deset najpoznatijih sportskih rekorda koje decenijama niko ne uspijeva da obori.

Najbrži MMA nokaut

Čitava dva sekunda bila su potrebna Riohei Masudi da nokautira Takahira Kuroišija, koji je odlučio da meč započne spuštenih ruku, odnosno garda. Ovaj događaj desio se 19. jula 2008. godine i sigurno će proći još dosta vremena dok neko ne uđe u ring bez garda i zaleti se spuštenih ruku u protivnika.

Najduži teniski meč

Odigrali su 24. juna 2010. na Vimbldonu Džon Izner i Nikolas Mau. Ovo je jedan od najluđih mečeva odigranih na terenima u Londonu. Meč je trajao dva dana, a pri kraju kada su oba tenisera skoro pala od umora, viđena je igra ravna duelu dva amatera. Amerikanac je slavio u petom setu rezultatom 70:68, a ovaj meč zvanično je najduži ikad odigran u svijetu tenisa.

Najviše asistencija

Vlasnik ovog rekorda je legendarni NBA as Džon Stokton, koji je u karijeri zabilježio 15.806 dodavanja. Trenutno nijedan košarkaš nije ni blizu da nadmaši nekadašnjeg pleja Jute. U periodu od 1988. pa sve do 1995. godine Stokton je redovno po sezoni bilježio više od hiljadu asistencija.

Najviše uzastopnih pobjeda na "Tur d Fransu"

Od 1999. pa sve do 2005. jedini pobjednik trke kroz Francusku bio je Lens Armstrong. Kasnije je na ove rezultate bačena sjenka s obzirom na doping aferu koja se vezuje uz ime slavnog Amerikanca. Govorilo se da je Lens nevjerovatne rezultate ostvario uz pomoć nedozvoljenih sredstava. Od sedam titula, koliko je osvojio, problematične su četiri.

Najviše titula na Njujorškom maratonu

Ovaj rekord drži Greta Vajts. Poznato je koliko je teško istrčati maraton, a zamislite tek koliko napora je potrebno da biste pobijedili. Ova atletičarka je tokom karijere pretrčala toliko kilometara da je mogla da obiđe krug oko svijeta. Na Njujorškom maratonu učestvovala je 11, a pobijedila devet puta i za sada je apsolutni rekorder.

Najbolji skor u sezoni NBA lige

Predvođeni najboljim košarkašem svih vremena Majklom Džordanom, Čikago Bulsi su 1996. godinu završili sa skorom od 72 pobjede i 10 poraza. Bulsi su izgubili samo dva susreta na domaćem terenu, a fantastične 72 pobjede ostvarili su najviše zahvaljujući "Letećem Majklu". Na svakom meču je pravio razliku u klasi i bio najbolji pojedinac na parketu.

Najviše postignutih golova u godini

Ovo je jedan od rekorda koji najvjerovatnije nikad neće biti oboren. Brazilac Pele je 1959. godine uspio čak 127 puta da zatrese protivničke mreže. Poređenja radi, trenutno najbolji fudbaleri svijeta Mesi i Ronaldo kreću se oko cifre od 70 golova po godini. Ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih fudbalera svih vremena odlikovao se izvanrednom tehnikom, osjećajem za gol i efikasnošću.

Najbrži het-trik u istoriji NHL

Za samo 21 sekund Bil Mosijenko uspio je da tri puta ugura pak u gol protivnika. Ovaj podatak djeluje nestvarno s obzirom na interval u kojem je ostvaren. Rezultat bi bio zadivljujući čak i u slučaju da nikog nije bilo na terenu. A zamislite kako je Bil to uspio da izvede pored odbrambenih igrača i golmana. Ovaj rekord teško da će ikad biti oboren.

Najbolje trčanje u istoriji bejzbola

Antonio Kromarti pretrčao je 11. aprila 2007. godine 109 jardi prije nego što je upisao tačdaun. Možda ovaj rekord ne djeluje toliko zapanjujuće u teoriji, ali u praksi osim pomenutog igrača niko nije uspio da izvede bilo šta slično.

Najbrže vrijeme u trci na 100 metara

Ovo nije teško pogoditi i sigurno da većina zna da je riječ o Usainu Boltu. Dok Jamajkanac nije istrčao stotku za nevjerovatnih 9,58 sekundi, mnogi naučnici su sumnjali da ljudsko tijelo može ikad da dođe do ovog rezultata. Da ironija bude veća, Bolt je posljednjih deset metara spustio ritam. Nezamislivo je da neko nekad brže istrči ovu deonicu. Naravno, izuzev Bolta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije