Ostali sportovi

Rekreativka Nudžejma Softić: Nosiću zastavu dok to ne bude nebitno

Rekreativka Nudžejma Softić: Nosiću zastavu dok to ne bude nebitno
Rekreativka Nudžejma Softić: Nosiću zastavu dok to ne bude nebitno

Čast mi je i zadovoljstvo što sam bila učesnica Banjalučkog polumaratona, budući da je Banjaluka nekako moj drugi grad, kazala je Nudžejma Softić, koja je po drugi put istrčala zahtjevnu trku na ulicama grada na Vrbasu.

Djevojka sa hidžabom, koja je inače iz Kozarca i koja je postala ozbiljan rekreativni trkač, prošle godine je imala neugodnosti u Banjaluci kada su je pojedinci vrijeđali. Ovaj put je sve, kako kaže, bilo besprijekorno.

"Prošli put u tri navrata sam doživjela neugodnosti, odnosno psovanje sa strane, te prozivanje zbog nošenja hidžaba. U samoj trci je sve bilo u redu. Ipak, i tada je bilo više pozitivnih nego negativnih komentara. Ovaj put nije bio niti jedan negativan, samo pozitivni. Sve je bilo super, od organizacije pa nadalje", ističe Softićeva i dodaje:

"Ne bi valjalo da je drugačije. Uvijek se nađe neko u tim situacijama, ali treba da radimo na tome da se to više ne ponavlja", izjavila je Nudžejma, koja je inače tokom trke nosila zastavu BiH.

Pojedini mediji i portali u BiH od ovoga su napravili senzacionalna vijest, iako ona kaže da je samo nosila zastavu svoje zemlje kao i na svim drugim takmičenjima.

"Kad postane nebitno što sam je pronijela, postigla sam cilj", dodala je naša sagovornica.

Rezultat u Banjaluci joj nije bio u prvom planu, s obzirom na to da joj je u fokusu ove godine da nastupi na zahtjevnom triatlon takmičenju u Austriji.

"U toku je snimanje jednog dokumentarca o meni, tako da mi ovaj put rezultat nije bio bitan. Takođe, u fazi sam teških treninga, jer se pripremam za 'Ajronmen' triatlon (3,8 km plivanja, 190 km vožnje bicikla i trčanje cijelog maratona) ovog avgusta. Idem na trčanje i plivanje", ističe Softićeva.

Ova zaljubljenica u trčanje je prošle godine postala prva žena s hidžabom u Evropi koja je na Bečkom maratonu istrčala 42 kilometra. Iako se rekreativno počela baviti trčanjem 2015. godine, iza sebe već ima desetine istrčanih polumaratona i dva maratona. Ipak, ne misli se ovim sportom baviti profesionalno.

"Polumaraton mi je postao kao jedna vrsta treninga, dok je maraton mnogo veći poduhvat. Ipak, ja sam klasični rekreativac i apsolutno ne mislim živjeti od ovoga, odnosno ući u profesionalne vode. Potrebno je dosta odricanja. Kada mi ovo postane teret, pronaći ću nešto novo za zanimaciju", kaže inače zaposlenica na Al Džaziri Balkans, gdje radi kao lektorica. Nudžejmina prva zvanična trka bio je Sarajevski polumaraton 2015. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije