Ostali sportovi

Reprezentacija BiH svjetski šampion treći put: Vladari sjedeće odbojke

Reprezentacija BiH svjetski šampion treći put: Vladari sjedeće odbojke
Reprezentacija BiH svjetski šampion treći put: Vladari sjedeće odbojke

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci nastavila je svoju dominaciju na međunarodnoj sceni. Na Svjetskom prvenstvu u poljskom Elblagu izabranici Mirze Hrustemovića u finalu su savladali Brazil sa 3:1 (25:22, 20:25, 25:7, 28:26) i okitili se trećim svjetskim zlatom.

U svojoj bogatoj riznici medalja i pehara sa velikih takmičenja imaju još osam najsjajnijih odličja s Evropskog prvenstva i dva sa Paraolimpijskih igara. U Poljskoj su samo potvrdili da su trenutno najbolji svjetski tim u ovom sportu. Ujedinili su tri najveće zlatne medalje: svjetsku, olimpijsku i evropsku.

"Možda se ponavljam, ali ovo nam je vjerovatno najdraža titula do sada. Objedinili smo tri najveće zlatne medalje u sjedećoj odbojci. U šali smo nakon utakmice komentarisali da smo kao bokseri objedinili tri titule, tri pojasa", rekao je Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije BiH.

Naravno, ovaj veliki uspjeh bh. odbojkaša nije prošao nezapaženo u našoj zemlji, iako je u centru zbivanja fudbalska reprezentacija BiH. Zlatni odbojkaši danas su se vratili u zemlju, a na sarajevskom aerodromu dočekalo ih je nekoliko stotina najvjernijih navijača.

Iako je Brazil bio potpuno neočekivan rival u finalu, pokazao se kao tvrd orah. Ekipa koja u polufinalu izbaci Iran svakako se ne smije potcijeniti. Bh. odbojkaši su ih maksimalno ozbiljno shvatili, te prvi set riješili u svoju korist s 25:22. Ipak, Brazilci se u drugom setu sjajnom igrom uspijevaju vratiti, te izjednačiti na 1:1. To kao da je razdrmalo Delalića i saigrače koji su u trećem setu "pomeli" rivala i sa velikih 25:7 stigli do prednosti 2:1. Uslijedio je najneizvjesniji set, u kojem je bh. tim pokazao zašto je trenutno najbolji na svijetu. Iako je Brazil igrao odlično i stalno držao priključak, na kraju je BiH ovaj set dobila sa 28:26 i za konačan trijumf 3:1.

U šali smo nakon finala komentarisali da smo kao bokseri objedinili tri titule, tri pojasa, kaže Delalić

"Nakon što su Brazilci izjednačili na 1:1 pokazali smo našu pravu snagu i zbog čega smo svjetski, olimpijski i evropski šampioni. U trećem setu smo ih ponizili i riješili ga u svoju korist sa 25:7. Onda je uslijedio četvrti set, ispostavilo se ključni. U posljednje vrijeme kao da čekamo da neko umjesto nas dođe i završi utakmicu. Srećom, nismo dozvolili protivniku da izjednači i na kraju smo zasluženo proslavili još jedan veliki uspjeh", priča Delalić.

Ono što je impresivno jeste podatak da su bh. odbojkaši do trona, kao i nekoliko puta ranije, stigli bez poraza. Pobijedili su sve svoje rivale u Elblagu. U grupnoj fazi nikakvih šansi nisu imali Kazahstan, Hrvatska i Brazil, koji su poraženi s ubjedljivih 3:0. U četvrtfinalu uslijedila je Njemačka, koja je otkinula jedan set bh. timu. Dakle, sigurnih 3:1, a u polufinalu protiv Egipta još jedna perfektna utakmica i ubjedljivih 3:0.

Do trećeg svjetskog zlata za BiH stigli su: Sabahudin Delilaić, Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Benis Kadrić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović i Muhamed Kapetanović, a s klupe ih je vodio Mirza Hrustemović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije