Ostali sportovi

Rusi ne žele novu suspenziju

Rusi ne žele novu suspenziju
Foto: N.N. | Rusi ne žele novu suspenziju

Ruska antidoping agencija (RUSADA) saopštila je da će reforme u ruskom sportu biti pod velikim rizikom.

Rizik će prouzrokovati Svjetska antidoping agencija (WADA) ukoliko Rusima ponovo nametne suspenziju, dodaje se. WADA je u septembru vratila ovlašćenja Ruskoj antidoping agenciji, pod uslovom da ruske vlasti do 31. decembra predaju ključnu dokumentaciju iz moskovske laboratorije.

Taj rok je prošao, a brojne sportske organizacije i sportisti tražili su novu suspenziju za RUSADA. Poslije posjete predstavnika WADA Moskvi, Rusija je obezbijedila potrebnu dokumentaciju, pa su oni u četvrtak sa svim podacima napustili zemlju. Uprava WADA će u utorak glasati o statusu Ruske antidoping agencije. Izvršni direktor RUSADA Juri Ganus rekao je da će nova suspenzija destruktivno uticati na razvoj čistog sportskog pokreta u Rusiji.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov juče je rekao da je njegovo ministarstvo obezbijedilo maksimalnu pomoć u rješavanju pitanja u vezi sa dokumentacijom.

"Sada slobodno mogu da kažem da smo ispunili zahtjeve WADA", dodao je on.

RUSADA prikuplja uzorke urina i krvi od sportista, ali ih ne testira i nema pristup laboratoriji i podacima, koje je zapečatila ruska policija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije