Ostali sportovi

Saračević: Bacači mogu do medalje

Saračević: Bacači mogu do medalje
Saračević: Bacači mogu do medalje

Jedan od trojice bh. bacača kugle može do medalje u Riju, predviđa Zlatan Saračević, nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije.

Mladi bh. atletičar Mesud Pezer u nedjelju je nastupio na mitingu u Americi u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu i iz trećeg pokušaja prebacio olimpijsku normu s hicem 20,58 metara. Samo dan ranije svoj put u Brazil ovjerio je i Kemal Mešić sa ličnim rekordom 20,74 metra, a prije njih dvojice to je pošlo za rukom i trećem bacaču Hamzi Aliću. Vizu za najveću sportsku smotru na planeti imaju još atletičari Amel Tuka (800 m) i Lusija Kimani (maraton), te džudistkinja Larisa Cerić, a Saračević je ponosan što su upravo bacači ispisali nove stranice sportske istorije, ne samo BiH, već i regiona.

"BiH se zaista ima čime ponositi jer ni u doba SFR Jugoslavije, a ni poslije u državama nastalim raspadom, u olimpijskom timu nikad nisu bila trojica atletičara u istoj disciplini. Izuzetak je naravno štafeta, tako da smo mi prvi koji se možemo pohvaliti tom činjenicom i zaista od srca čestitam momcima na ovom velikom uspjehu", istakao je Saračević.

On naglašava da rezultat nije došao slučajno te očekuje da će se to potvrditi i na samim OI. Iako je sistem takmičenja takav da prvo treba proći kvalifikacije na Olimpijskim igrama, pa tek onda među 12 u finalu boriti se za medalju, još  aktuelni vlasnik državnog rekorda BiH iz 1984. godine (21,11) misli da ništa nije nemoguće.

"Bitno je da sva trojica prođu uspješno kvalifikacije, a onda sve poprima sasvim drugačiju dimenziju. Više nema izrazitih favorita, veliki tada padaju i kiksaju, a za pobjedničko postolje je nakad dovoljan i rezultat ispod 21 metar. Medalju je teško obećati, ali naši takmičari nisu slučajno ostvarili norme. Plod je to napornog, kvalitetnog i profesionalnog rada koji traje već godinama i zašto ne očekivati da to sve mogu krunisati i jednim vrhunskim rezultatom na Olimpijadi", rekao je Saračević i dodao:

"BiH je u regionu jedina bez olimpijske medalje do sada. Iako je slogan 'Važno je učestvovati, a ne pobijediti', mislim da bi i nama za promjenu bilo dobro i prijalo da konačno pobijedimo".

Saračević je u stalnom kontaktu s bh. atletičarima kojima nastoji pomoći korisnim savjetima. Kako kaže, oni se često raspituju kako je on

svojevremeno radio određene stvari, obavljao pripreme i slično. Uz veliku vjerovatnoću da će u narednim mjesecima još neko od bh. sportista ovjeriti normu, te uz pozivnice organizatora, BiH bi ove godine mogla imati svoj najbrojniji tim do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije