Ostali sportovi

Slijepi na sportskim terenima

Slijepi na sportskim terenima
Slijepi na sportskim terenima

BANJALUKA - U Banjaluci je otvorena 10. Međunarodna sportska manifestacija slijepih i slabovidih lica "Vikend sporta", na kojoj će se u kuglanju i golbalu takmičiti oko 85 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Goran Raca rekao je da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj ove manifestacije i podržalo je kao i prethodnih godina.

"Drago mi je da se na ovaj način obilježava i Dan bijelog štapa, a ovo je istovremeno i dobar primjer kako sport pomaže u tom pravcu", rekao je Raca.

Raca je ukazao na potrebu poboljšanja uslova za bavljenje sportom lica sa invaliditetom, a kao posebno značajno naveo da sportske objekte treba učiniti pristupačnijim ovoj populaciji.

Prema njegovim riječima, budžetska pozicija za sportske organizacije lica sa invaliditetom je ove godine manja, a Ministarstvo trenutno pruža pomoć za šest registrovanih sportskih saveza lica sa invaliditetom.

"Osim toga, njihovi sportski savezi mogu da se prijave na naše javne pozive na osnovu kojih odobravamo sredstva za njihove aktivnosti, a nadam se da ćemo poraditi na povećanju iznosa za ove namjene", rekao je Raca.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da se na ovaj način obilježavanju Dana bijelog štapa daje sportski aspekt i afirmiše sport među slijepim i slabovidim licima.

On je dodao da Savez slijepih ulaže ogroman napor na podsticanju bavljenja sportom ove populacije, ali da je neophodna podrška države.

"Ta podrška je vrlo slaba, o čemu dovoljno govori podatak da je Savez slijepih za prošlu godinu dobio svega 1.000 KM, a ove godine ništa, dok su naša sportska društva ove godine dobila ukupno 1.500 KM", rekao je Suzić.

Radomir Radanović, predsjednik Sportskog društva slijepih "Vid" iz Banjaluke, koje je organizator takmičenja, rekao je da učesnici sa radošću dolaze u Banjaluku, u kojoj je stvoren dobar ambijent.

On je dodao da podrška lokalnih i republičkih institucija nije dovoljna za ovakvu manifestaciju, koja se organizuje uz veliki napor.

"Kada je u pitanju značaj ove manifestacije za slijepa i slabovida lica, mi na se na ovaj način afirmišemo i u društvu, a i fizički i psihički dobijamao na kvalitetu života", rekao je Radanović.

Takmičenja u kuglanju održavaju se u kuglani "Energomonta", a u golbalu u dvorani "Obilićevo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije