Ostali sportovi

Spektakl od milijardu dolara

Spektakl od milijardu dolara
Spektakl od milijardu dolara

"Meč vijeka", u kojem će rukavice ukrstiti Filipinac Mani Pakjao i Amerikanac Flojd Mejveder, biće ubjedljivo najskuplji u istoriji boksa.

Ludilo u vezi sa spektaklom u Las Vegasu je toliko da je u igri čak milijardu dolara, od kojih će borcima pripasti oko 300 miliona, što je znatno više od dosadašnje rekordne isplate. Amerikanac i Filipinac boriće se za četiri svjetske titule u velter kategoriji - objedinjenu WBA, WBC, WBO i "The Ring".

Zvanična priredba, kojom je trebalo da bude najavljen meč, imala je zvučno ime "Veliki dolazak", ali je na nju došao samo Mejveder, dok je Pakjao imao posebno druženje sa svojim navijačima uz tradicionalne filipinske pjevače i plesače u obližnjem hotelu "Mandalay Bay", gdje je smješten.

"Da se ja nisam pojavio, onda bih završio na svim naslovnicama", rekao je Mejveder i dodao:

"Trebalo je da bude ovdje sa mnom. Mnogi sponzori i televizijske kuće su se udružili da bi ovo omogućili i bilo bi profesionalno da se pojavio."

Iz Pakjaovog tima su objasnili razlog njegovog nedolaska na zvanično suočavanje.

"U južnoj Nevadi živi oko 70.000 Filipinaca i naravno da izrazito podržavaju Manija. Osjećali smo se dužnim da im priredimo prigodnu zabavu kakvu nismo mogli da organizujemo ovdje", izjavio je Pakjaov menadžer Bob Arum, koji se umjesto svog borca pojavio u "MGM Grand Hotelu".

Naravno, oba borca isijavaju optimizmom i najavljuju pobjedu.

"Zaista vjerujem da sam pametniji borac. Pakjao je neoprezan. Protiv mene svi imaju isti plan - navale i pokušavaju da zadaju što više udaraca. U 19 godina i 47 borbi taj plan još nikome nije upalio", samouvjereno je rekao Mejveder.

Kladionice favorizuju 38-godišnjeg Amerikanca, koji je izašao kao pobjednik u svih 47 borbi profesionalne karijere, a njih 26 završio je nokautom. Dvije godine mlađi Filipinac, koji je zabilježio 57 pobjeda, pet poraza i dva neriješana ishoda, tvrdi da mu uloga autsajdera odgovara.

"Nisam nervozan. Uzbuđen sam. Sviđa mi se što sam autsajder, jer sam skoncentrisan i imam onaj ubilački nagon. Nemojte se nervirati. Znam da ću pobijediti u ringu pa se možete opustiti", poručio je Pakjao svojim navijačima.

Okršaj bokserskih velikana zakazan je za nedjelju u 3.30 po našem vremenu.

Zvijezde "izvisile"

Koliko interesovanje vlada za "meč vijeka" najbolje potvrđuje podatak da čak ni holivudske filmske zvijezde kao što su Leonardo Dikaprio i Vil Smit ili slavna pjevačica Rijana nisu mogli da rezervišu najbolja mjesta na uobičajen način, odnosno putem sponzora ili direktnih veza s promoterima.

Takav slučaj desio se i 1971. godine, kada slavni pjevač i glumac Frenk Sinatra nije uspio da dođe do ulaznice za originalni "meč vijeka" između Džoa Frejzera i Muhameda Alija u "Madison Skver Gardenu". Sinatra se snašao tako što je nabavio fotografsku akreditaciju magazina "Life", kojem je, to, naravno, bila velika reklama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije