Ostali sportovi

Startovala biciklistička trka "Sarajevo Gran pri"

ISTOČNO SARAJEVO - Biciklistička trka, koju su organizovali gradovi Istočno Sarajevo i federalno Sarajevo, startovala je danas ispred zgrade Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo.

Poslije pređene dionice duge 128 kilometara, trka će biti završena na Marindvoru.

Osim  domaćina gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije, početku trke prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i gradonačelnik federalnog Sarajeva Ivo Komšić. 

Samardžija je rekao da grad Istočno Sarajevo od početka podržava ovu manifestaciju koju doživljava kao poruku mira i saradnje i najavio organizaciju Zimske olimpijade mladih 2017. godine kao sljedeći zajednički veliki projekat dva grada.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je grad Istočno Sarajevo jedan od organizatora ove trke kao prestižne sportske manifestacije i na pomoći u njenoj organizaciji zahvalio je ambasadoru Francuske Rolanu Žilu.

Komšić je izrazio nadu da će, zahvaljujući pomoći francuske Vlade i EU, ova trka postati tradicinonalna, dok je Izetbegović  rekao da današnji događaj simbolizuje povezivanje dva grada.

"Sarajevo Gran pri" organizovan je pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije /UCI/, uz aktivnu podršku "Tur de Fransa".

Trka je uvrštena u kalendar UCI-a, a okupila je oko 120 takmičara iz 25 zemalja svijeta, kao i oko 1.500 biciklista rekreativaca, koji će prevesti dionicu od Lukavice do Vilsonovog šetališta u Sarajevu.

U saradnji s Biciklističkim savezom Balkana trka će predstavljati i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

Zvanični start trke bio je u Vogošći, nešto poslije 11.00 časova, odakle će se biciklisti kretati autoputem prema Ilijašu, zatim preko Hadžića, Igmana i Lukavice.  Kraj trke se poslije pet krugova po sarajavskim ulicama očekuje na cilju na Marindvoru oko 15.00 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije