Ostali sportovi

Startuju biciklisti iz 30 zemalja

Startuju biciklisti iz 30 zemalja
Startuju biciklisti iz 30 zemalja

Pedeseta kružna trka "Gran pri Banjaluka" počeće sutra u 17 časova na Trgu Krajine, a na startu će biti oko 180 biciklista iz rekordne 32 ekipe. Isti broj takmičara za vikend će voziti osmu UCI trku "Banjaluka - Beograd".

"Kružna trka (45 km) se održava 50. put i zbog toga ima posebnu draž. Učestvovaće 32 ekipe, pet više od našeg dosadašnjeg rekorda, a nekoliko ekipa smo morali i da odbijemo. Nastupiće 27 profesionalnih ekipa, među kojima su Kristina Vočes, čiji je šef tima poznati Mihael Rasmusen, i Tim 21, koji je dio jedne od najjačih ekipa Kaćuša Itera, a timovi su iz 20 zemalja. Biciklisti dolaze iz 30 zemalja, profesionalci su i očekujem kvalitetne trke", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

BiH će predstavljati banjalučki BSK, ekipa Mostara i reprezentacija BiH.

U subotu u 12 časova startuje 187 km duga UCI trka od Banjaluke do Brčkog sa prolaznim ciljevima u Prnjavoru, Derventi i Šamcu, a u nedjelju u 12 časova trka od Bijeljine do Beograda, čiji je cilj nakon 140 km kod Kuće cvijeća. Trka je kategorija 1.2 i jedna stepenica ih dijeli do trka prve kategorije.

"Trka je jedna od najvećih manifestacija u BiH i Srbiji, a draž trke čini prelazak granice bez zaustavljanja. Biciklizam je sport koji briše granice među ljudima i održava se u više zemalja", istakao je Tihomir Kuvalja, predsjednik Biciklističkog saveza RS, koji je imao važnu ulogu od početka organizovanja trke.

On je podsjetio da su na početku morali prijateljskim vezama da pozivaju ekipe da dođu na trku, a da sada svi žele da se takmiče.

Goran Raca, pomoćnik ministara za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS, rekao je da je trka od značaja za RS i da je dijelom finansirana od strane Ministarstva, dok je Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka, istakao da je trka ponos grada i da je Banjaluka takmičenje, koje je u skopu proslave Dana grada, pomogla sa 15.000 KM. Organizacija košta 70.000 KM, a na nagradni fond odlazi oko 20.000 KM. Važnu ulogu u organizaciji ima policija koja obezbjeđuje takmičenje.

Obustava saobraćaja

Zbog trke će u petak biti obustavljen saobraćaj od 15 do 19 časova, a 12. aprila od 10.30 do 12.30. Sutra se vozila neće moći kretati ulicama kralja Petra I Karađorđevića - na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića, Marije Bursać - na dijelu od Ulice kralja Petra I Karađorđevića do Kninske ulice, Kninskoj - na dijelu od Ulice Marije Bursać do Vidovdanske ulice, Vidovdanskoj i Vuka Karadžića - na dijelu od Vidovdanske do Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije